Menekülés a pokolból – a nyíregyházi kerékpáros három fiatalt mentett ki Olaszországból!

„Vissza tudsz hívni pár perc múlva? Épp most ellenőrzik, hogy betartom-e a karantén szabályait”. Solymosi János több mint tíz napja él a ház melletti nyári lakban.

Március közepén, amikor megtudta, hogy magyar kerékpárversenyzők – köztük volt tanítványa – is a járványtól sújtott Olaszországban ragadtak, és nem tudnak hazajönni, azonnal döntött. Értük megy egy kisbusszal. 

-    Hrenkó Norbert a tanítványom volt, és tudtam, hogy egy olasz csapatnál van Szarka Gergely is. Mindkettejükkel kapcsolatban álltam, és tudtam, hogy napról-napra egyre rosszabb a helyzet. Próbáltak ugyan hazajutni, de március 19-én már olyan szigorú intézkedéseket vezettek be, hogy csak közúton jöhettek volna Magyarországra. Viszont a kijárási tilalom miatt olasz ember nem hozhatta el őket a szlovén határhoz, így maradt a vonat. Ráadásul Norbi Luccából, Geri Abruzzo tartományból indult. Megbeszélték, hogy Bolognában találkoznak. De aztán egy harmadik társuk is lett – mesélte Solymosi János, aki egy éve az olasz Giro győztes Gilberto Simonit hozta el egy versenyre Nyíregyházára, mint szervező. 

Két fiatal helyett hármat hozott haza

Miközben a fiúk elindultak Bolognába, a római konzulátus jelezte, hogy még egy magyar fiatal sportoló ragadt Olaszországban. Márton Balázs kézilabdázó Bergamóból szeretett volna hazajutni. 

-    Vonattal végül eljutottak Bolognába, és attól kezdve hárman együtt próbáltak eljutni Goriziába, az olasz-szlovén határhoz. Azt beszéltük meg, én itt várom majd őket. Csütörtökön elindultam Nyíregyházáról, majd Nagykanizsán töltöttem az éjszakát. Izgultam, átengednek-e a határon, de kértem egy igazolást, hogy magyarokért megyek Szlovéniába. Stubán Ferenc, a Team Novak csapatigazgatója mindenben segített, így én a szlovén oldalon vártam a srácokat. Ők reggel nyolckor indultak vonattal, és számos átszállás után este tízkor eljutottak a határig. Ott a rendőrök a cél előtt nem sokkal mondták, hogy lehetetlen lesz átjutniuk, de végül 6-8 km-es gyalogos kerülővel  az utolsó pillanatban sikerült. Amikor megláttam őket a kis gurulós bőröndjükkel, nagyon megkönnyebbültünk mindannyian – mesélte Solymosi János. 

Szeretném megölelni a kislányomat

Hazafelé már pontosan tudták, mi lesz a protokoll. Azt is tudták, hogy szigorú, két hetes karantén vár rájuk itthon. 

-    Azóta itthon ülünk. Minden nap beszélünk, és szerencsére mindenki jól van, a teszt is negatív lett. Csak a karantént bírom nehezen, főleg amikor hallom ahogy a kislányom játszik a kertben. Nagyon szeretném már megölelni – tette hozzá Solymosi János, aki ha az élet úgy hozná, ismét vállalná a kockázatot, hogy megmentse a fiatalokat.