Megszűnt az ingyenes parkolás – Jóváírás és meghosszabbítás
Fotó: Illusztráció

A kormány döntése szerint május 25-től ismét fizetni kell a parkolásért, Nyíregyházán a NYÍRVV által üzemeltetett fizetős parkolókban. 

Akiknek a veszélyhelyzet idején érvényes I-es vagy II-es zónás parkolóbérletük volt – dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere által 2021. január 28-án hozott határozata értelmében –, azok bérleteit meghosszabbítják. Olyan mértékben, mint amilyen a pandémia időszaka volt. Csütörtökön és jövő hétfőn meghosszabbított ügyfélfogadást tart a NYÍRVV parkolási csoportja.

Régen látott üres helyek és régen látott sorban állás a NYÍRVV Ügyfélszolgálati irodája előtt. Újraindították a parkolóautomatákat is, hiszen május 25-től ismét fizetős lett a parkolás. Bár igaz, hogy nem érte váratlanul a társaságot a bejelentés, de a hétvége és az ünnepnap miatt kedden reggel tömeg rohanta meg az Ügyfélszolgálati irodát. Személyesen, illetve a NYÍRVV honlapján is megnézhetik, meddig csúszott a bérletek érvényessége, hány napot kaptak vissza az ingyenes időszak miatt.

„Nagyon helyes, örülök neki. Már ezt régen meg kellett volna csinálni. Nekem nincs elvesztegetett kártyám, mert eddig nem volt rá szükségem, de most igen, ezért állok sorba.”

„Január 19-ig volt érvényes a bérletem. Összbérletem van, I. és II. zónára. Háromnegyed 9-től állok itt” – mondta Gráfel Ferenc és Bagamériné Szalay Judit.

A háttérben persze dolgoztak a szakemberek, érvényesítették a bérleteket. 2020-ban 7300 parkolóbérletet váltottak a nyíregyháziak, ebből 2400 embert érint a kompenzáció. 

„Ugye, többféle bérletet értékesítünk. Beszélhetünk itt az I-es, II-es zónás bérletekről. illetve a kedvezményes bérletekről. Ezeket külön kell most ebben az esetben választani. Az I-es, II-es zónára vásárolt bérleteket pontosan annyi nappal hosszabbítjuk meg, mint amennyi napot elveszített a vásárló az előző évben a veszélyhelyzet miatt. Ezt a meghosszabbítást a rendszerben már átvezettük, a kollégák ellenőrzéskor látják az új bérletlejárati időt, tehát az ügyfeleknek nem kell bejönniük, nem nyomtatunk új bérleteket, hanem a kollégák fogják tudni, hogy meddig érvényesek a bérletek” – tájékoztatott Barcza Balázsné, a NYÍRVV parkolási csoportvezetője.

Az ügyfelek a honlapon ellenőrizhetik a helyzetüket, a bérletük azonosítójával kereshetnek rá az érvényességre. A teljes ingyenes időszak 2020. április 6-tól június 30-ig, majd 2020. november 4-től 2021. május 24-ig közel 300 napot jelentett.

„Vannak a kedvezményes bérletek. Lakáskörnyéki, áruszállítós, orvosi engedélyhez kötött, iskolakörnyéki bérlet. Ezekre ez a hosszabbítás és a kompenzáció nem érvényes, ezeket ismét meg kell vásárolni. De természetesen türelmi időt biztosítunk ezen a héten, és hosszabb nyitvatartással is várjuk az ügyfeleinket. Csütörtökön, 27-én fél 6-ig, illetve jövő héten hétfőn, szintén fél 6-ig lesz nyitva az ügyfélszolgálatunk” – mondta a csoportvezető.

A tavaly megvásárolt úgynevezett kitöltős sárga jegyeket október 30-ig használhatják ebben az évben.

A társaság parkolási irodáját továbbra is a Hősök tere 9. szám alatt, a földszinten találják, s mint hallották, a szokott nyitvatartási időn túl csütörtökön és jövő hétfőn fél 6-ig fogadják az ügyfeleket.