Megnyitó – Új tárlat várja a látogatókat a Sóstói Múzeumfaluban
Fotó: Szarka Lajos

Állandó tárlat kapott helyet a Sóstói Múzeumfaluban. A Péchy-Kovács család gyűjteményét ezentúl a Gyulaházi parókia épületében nézhetik meg a látogatók, de további ideiglenes kiállításokkal is készülnek az idei nyárra a skanzenben. A következő június 23-án, Szent Iván éjjelén nyílik.

Szent Iván-éj

A tűzugrás hiedelme szerint azok a szerelmesek, akik együtt ugorják át Szent Iván éjjelén a tüzet, örökre együtt maradnak. Az év legrövidebb éjszakájához számos hagyomány és hiedelem kapcsolódik, melyből néhányat a múzeumfaluban is felelevenítenek június 23-án. A program egy tárlatmegnyitóval kezdődik, amely a matyó népművészetet mutatja be.

„Ezt követően a Sárkánylányok Tűzzsonglőr Csapat előadásával kedveskedünk a látogatóknak, majd fellobban a faluközpontban a máglya. Mindannyian tudjuk, hogy a tűz egy nagyon fontos eleme ennek az estének. Ezt követően a Lóci Játszik zenekar előadása következik, majd a Nyírség Táncegyüttest láthatjuk, éjfélkor pedig megkezdődik a várva várt tűzugrás” – mondta el televíziónknak Szilágyi Eszter, a Sóstói Múzeumfalu rendezvényszervezője.

A Sóstói Múzeumfaluban Egy gyűjtő világa címmel új, állandó kiállítást is megnyitottak kedden, mely a Gyulaházi parókia épületében kapott helyet. Ez az épület korábban is kiállításoknak adott otthont, azonban most egy funkcióváltáson esett át.

Tárlatok

„A Péchy-Kovács hagyaték múzeumfaluba kerülése egy igen izgalmas dolog volt, és állandó kiállításban a néprajzi anyag került ide, a múzeumfaluba. A gyűjtemény nagy része keménycserép, edények és mázas cserép, de előbukkannak olyan ezüstneműk is, amelyek egy arisztokrata családhoz való kapcsolatát is bemutatja a Péchy-Kovács családnak” – tette hozzá Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

A tárlat azért is különleges, mert 21. századi kiállításrendezési elemeket is tartalmaz, többek között digitális, aktív eszközökkel mutatja be a kor szellemiségét.

Digitális eszközök

„Ha valaki eljön és megnézi, láthatja, hogy milyen lehetett egy fal, egy étkező fala, milyen tárgyakat használtak a korabeli emberek. Ez azért is nagyon fontos, mert egyrészt ez egy komoly gyűjtés eredménye, az adományozók több évtizeden keresztül gyűjtötték a tárgyakat, másrészt egy olyan kornak az emlékei, amely régen túlmutat az ember történetén, és nagyon fontosnak tartom, hogy abba a múzeumfaluba került, amely a pandémia után újra kinyithatott, és ha a gyerekek idejönnek, néprajzot is tanulnak, és ez egy olyan rész, amely ebben él.”

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere hozzátette, a mostani gyerekek digitális, gyors világához kapcsolódva ebben a régi parókiában olyan digitális technikákat alkalmaznak, amelyeket használva a gyerekek interaktívan tanulhatnak az őseik koráról.

Kapcsolódó galéria

Szent Iván-éj 2021 - beharangozó