Az autizmus konferencia eredménye, hogy paradigmaváltás várható a hazai gyógyászatban
Fotó: Illusztráció

Az autizmus kialakulási mechanizmusa és ennek befolyásolhatósága volt a május végén rendezett nemzetközi autizmus konferencia fő témája. A Most Élsz Egyesület felhívására több százan jelentkeztek, és követték az online eseményt. Talán a sikeres konferenciaszervezésnek köszönhető, hogy a nyíregyházi székhelyű szervezetet tagjai sorába hívta egy nemzetközi kutatóintézet, mely fontos támogatást jelent a betegség kezelésében.

Május végén nemzetközi online autizmus konferenciát szervezett a Most Élsz Egyesület. Paradigmaváltás, vagyis a betegség megítélésével kapcsolatban gyökeres változás várható a hazai gyógyászatban, a több száz résztvevő – orvosok, kutatók és szülők – jelenlétében zajlott esemény után. Eddig csak pszichiátriai kezelések és gyógypedagógiai terápiák voltak elérhetőek a hazai gyógyításban, de a nemzetközi kutatások nyomán felszínre kerültek nyugati gyógymódok, és az új ismeretek segítségével feltérképezhető a szervezet bonyolult működészavara, az autizmus kiváltó oka.

„Az autizmust kiváltó okként eddig nem tudtunk mibe kapaszkodni. A több évtizedre visszamenő kutatások, terápiás vizsgálatok pedig rávilágítottak külső környezeti expozíciók jelentőségére. Külső környezeti ártalmak: környezetszennyezés, élelmiszer- és gyógyszeripar. Ez nem jelenti azt, hogy ezután nem lesznek autista gyerekek, viszont a kisgyerekkori intervenciónak egy lényeges eleme kerülhet a protokollokba beépítésbe, és a korai felismerés, ami kardinális kérdés” – tájékoztatott Farkas Árpád, a Most Élsz Egyesület elnöke.

A terápiában fontos elem az okok tisztázása, a laborvizsgálatok, de része a diéta is, a glutén- vagy kazeinmentes táplálkozás. Persze szó nincs arról, hogy ha pl. elhagyjuk a tejet és a kenyeret, a gyerekek meggyógyulnak. Ennél sokkal bonyolultabb kórképláncolatról van szó. Komoly orvosi kihívást jelent a diagnózis felállítása és tüneti helyett az oki kezelés meghatározása.

„Egyesületünk már közel egy évtizede munkálkodik hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakításán. Az már a megalakulásunkkor látható volt, hogy a szakmai információk kint sokkal nyilvánvalóbbak. Ezeket az ismereteket szerettük volna Magyarországra behozni. Tudatosan kerestük ezeket a szervezeteket, így sikerült a kapcsolatot felvenni a világ legrégebbi és globálisan legnagyobb autizmus szervezetével. ARI, Autism Research Institute a megnevezése, melynek a megalapítója Rimland professzor volt, aki arról nevezetes, hogy a 86-ban világsikert aratott Esőember című filmnek ő volt a szakmai tanácsadója” – mesélte Farkas Árpád.

A tagságnak és az együttműködésnek a legfőbb jelentősége az, hogy a jövőben a magyar páciensek számára is elérhető a Great Plains Laboratórium speciális vizsgálata, melynek magyarországi képviselője a Most Élsz Egyesület. Székhelyük Nyíregyházán, a Városmajor utca 2. alatt található, telefonos, e-mail- és webcímük pedig megtalálható az interneten.