Megkezdődtek az új autóbusz telephely kivitelezési munkálatai
Fotó: Szarka Lajos

IKOP-3.2.0-15-2016-00013 azonosító jelű „Nyíregyháza Megyei Jogú város közösségi közlekedésének fejlesztése érdekében 41 db új CNG meghajtású autóbusz beszerzése, töltőállomás létesítése és autóbusz telephely kialakítása” című projekt.

Nyíregyháza MJV Önkormányzata elkötelezett annak érdekében, hogy minél kevesebb környezetterhelést okozó autóbusz közlekedjen a városban, amelynek megvalósítása érdekében 100 %-ban támogatott pályázatot nyert el a szolgáltatás minőségének javítására Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében. A projekt keretében többek között a város 41 darab sűrített földgázzal üzemelő, úgynevezett CNG buszt szerzett be, melyek 2018. februárjától járják Nyíregyháza útjait.

2017-ben a projekthez rendelt eredeti 5.000.000.000 Ft támogatási összeget 7.000.000.000 Ft-ra emelték, 100 %-os mértékben támogatva ezzel az új autóbusz telephely kialakítását és annak járulékos költségeit, köztük a CNG kút kialakítását is. Így a projekt műszaki tartalma telephelyépítéssel, CNG töltőállomás létesítéssel, forgalomirányító és utastájékoztató rendszer kialakításával bővült.

A jó közlekedési kapcsolat, a megfelelő közműellátottság és a szeparált elhelyezkedés biztosítja az újonnan épülő autóbusz telephely optimális és gazdaságos működését. A telephely a CNG kút közvetlen közelében épül, - a volt Vay Ádám laktanya területén -, a 2019-ben megvalósult Technológiai Transzferközpont szomszédságában.

A projekt összköltsége: 8.098.915.019 Ft, 100%-os támogatottság mellett.

A beruházás során az alábbi fő projektelemek valósulnak meg:

- iroda-, és portaépület

- javítócsarnok (I. ütem)

- manipulációs térburkolatok és autóbusz parkoló terület

- hulladék tároló és hidegraktár

- személygépkocsi parkoló és kerékpár tároló

- üzemanyag töltő

- kapcsolódó kiszolgáló műtárgyak

Kapcsolódó galéria

Autóbusz telephely alapkőletétele