Megelőzés – Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor. Az évnek ebben az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, emellett gyakrabban főzünk és világítunk. Már minden gyertya ég az adventi koszorún, és ilyenkor különböző fényfüzérekkel díszítjük fel az otthonunkat, melyek tűzveszélyesek lehetnek.

Tavaly advent időszakában összesen csak az adventi koszorúk, fényfüzérek, csillagszórók miatt hatvannégy lakástűz keletkezett, az összes lakástűz egy százalékát tették ki ezek az esetek. A legtöbb tűz kis területen pusztított, de volt, ahol teljesen kiégett egy otthon. A fő veszélyforrások közé tartozik az adventi koszorú. Fontos, hogy olyan koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelynek a gyertyái alatt van egy-egy kis fém alátét. Amikor kimegyünk a szobából, mindig fújjuk el a gyertyákat, azok sose égjenek felügyelet nélkül. Az sem mindegy, hova tesszük a koszorút. A katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek közelében ne legyenek éghető tárgyak.

„Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma. A fő veszélyforrások közé tartozik az adventi koszorú. Fontos, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Tavaly decemberben is volt egy oylan eset, amikor az adventi koszorút az ablakpárkányra helyezték el. Úgy feküldtek le aludni, hogy ezt nem oltották el. Hajnalban füstre keltek, eloltották és hívták a tűzoltókat. Nagyobb baj nem történt, de komolyabb lakástűz is lehetett volna belőle, vagy nagyobb tragédia.” - mondta el Rutkai-Dér Vivien, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  szóvivője.

Az ünnepi készülődés során egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülnek az ételek. Ha megfeledkeznénk valamelyikről, és az kigyulladna, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet.

„Az évnek ebben az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, emellett gyakrabban főzünk és világítunk. Érdemes ezekre jobban odafigyelni, hiszen a lakástüzek 90 százaléka emberi mulasztásra vezethető vissza, és ha már a sütés-főzést is említettem, fontos, hogy a meggyulladt olajat, zsíradékot ne vízzel oltsuk, próbáljuk meg a fedőt ráhelyezni, hogy ne kapjon oxigént az égés. Ez a veszély az egyik leggyakoribb az adventi időszakban.”

A fenyőfa a fűtött lakásban hamar kiszárad, ezért nagyon könnyen meggyullad és könnyen is ég. Éppen ezért ne gyújtsunk a fán gyertyát és csillagszórót. A karácsonyfát ne tegyük a fűtőtest közelébe, a legjobb, ha egy méteren belül nincs semmi más. Az égősorokat, fényfüzéreket csak megbízható forrásból szabad beszerezni, fontos, hogy jó minőségű termékeket vegyünk. Ha a fényfüzérek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, ne használjuk, mert könnyen lakástűz keletkezhet ebből is – tette hozzá a szóvivő.