Megalakult a Nyíregyházi Környezetvédelmi Kerekasztal

A természeti tőke védelme, megőrzése és növelése, a lakosság egészségének és életminőségének javítása, valamint a városi környezetvédelmi program végrehajtásának civil kontrollja, és megvalósításának támogatása a célja a kedden megalakult Nyíregyházi Környezetvédelmi Kerekasztalnak. A kezdeményezéshez több mint tíz helyi hivatásos és civil szervezet csatlakozott. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 16-ai számában.)

 

Kedden tartotta alakuló ülését a Nyíregyházi Környezetvédelmi Kerekasztal, amely szakmai véleményező és javaslattételi joggal rendelkező érdekegyeztető fórumként működik majd a környezetet, természetet érintő helyi kérdésekben. Mindebben a fiatalságnak is fontos szerep jut.

Hulladékgyűjtő akcióval indul

– Nagyon nagy szerepe lesz irodánknak abban, hogy tájékoztassa a nyíregyházi fiatalokat a környezetvédelemmel kapcsolatos aktuális helyzetről, illetve különböző eseményekről, rendezvényekről. Emellett természetesen mi magunk leszünk azok, akik kezdeményezni fogjuk ezeket az akciókat – nyilatkozta televíziónknak Ecsedi Noémi diákpolgármester. – Augusztus elején egy hulladékgyűjtési akcióval indul a diákpolgármesteri zöld program, de a klíma változása miatt folyamatosan aktuális a környezetvédelem helyzete – erről már dr. Ulrich Attila alpolgármester beszélt a megalakulás alkalmával.

A civilek szerepe

– Jelen pillanatban 10 hivatásos és civil szervezet lesz tagja a kerekasztalnak. Ennek az a nagy előnye, hogy napi szinten tudunk majd információkat kapni azzal kapcsolatban, hogy mi történik a városban, hol van tennivaló, mindez az önkormányzat vezetését segítheti jó tanácsokkal a döntésekben – folytatta.

Társadalmasítás, felvilágosítás

– Azt kértem, hogy társadalmasítsunk erősebben, kezdjünk felvilágosító munkát, és próbáljuk az embereket bevonni, hogy jelezzék a károkat. Erre valók azok a civil szervezetek is, melyek napi szinten járják a várost, és tudják ezeket jelezni akár az önkormányzatnak, akár a városüzemeltető cégnek, a NYÍRVV-nek – részletezte az alpolgármester.

Zöld lépések a gyakorlatban

A szervezet a tanácsadás mellett célul tűzte ki, hogy olyan rendezvényeket szervezzenek, amelyek keretében fel lehet hívni az emberek figyelmét arra, hogy a környezetüket jobban védjék. Ez a gondolkodásmód illeszkedik a városvezetés zöld szemléletéhez, melynek számos elemét lehet felsorolni az elmúlt évekre visszatekintve, a polgármesteri fásítási programtól a gázüzemű buszok közlekedésbe állításán át a rengeteg energetikai célú intézmény­felújításig.