Még öt napig lehet jelentkezni a felsőoktatásba
Legkésőbb február 15-én, vasárnap éjfélig van lehetőség jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A felvételizőknek eddig kell véglegesíteniük a jelentkezésüket az E-felvételi rendszerében, a hitelesítésre azonban február 23-áig lesz lehetőségük.

A jelentkezéseket kizárólag a www.felvi.hu oldalon elérhető E-felvételi rendszerén keresztül lehet benyújtani, legkésőbb 2015. február 15-én éjfélig. Eddig a határidőig a felvételizőknek a személyes és kötelező adataik rögzítésével, a kiválasztott szakok megjelölésével és a szükséges, már rendelkezésre álló dokumentumok feltöltésével kell végezniük. Szintén legkésőbb eddig kell befizetniük a megjelölt jelentkezési helyek alapján számított eljárási díjat átutalással, vagy internetes fizetésre alkalmas bankkártyával. Ezt követően, február 23-áig kell hitelesíteniük jelentkezésüket az Ügyfélkapun keresztül, vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190).

A jelentkezés véglegesítése előtt érdemes áttekinteni a január végén közzétett, a Felsőoktatási felvételi tájékoztató Hivatalos kiegészítésében megjelent módosításokat, illetve az új jelentkezési lehetőségeket. A www.felvi.hu oldalon elérhető Tájékoztató egységes szerkezetben tartalmazza a felvételi szabályokat, meghirdetéseket és hasznos tudnivalókat, valamint a Hivatalos kiegészítéssel módosított tartalmakat is.

JELENTKEZÉS: KIZÁRÓLAG AZ E-FELVÉTELIBEN

Az E-felvételi felülete mindenben segíti a kitöltőt, ugyanakkor nem mentesíti a jelentkezőt a szükséges információk ismerete alól. A kitöltés során a jelentkező folyamatosan tájékoztatást kap arról, hogy mikor, milyen adatokat kell megadnia, milyen teendői vannak, ugyanakkor neki kell összegyűjtenie és beszkennelnie a feltöltendő eredményeit, dokumentumait, illetve tájékozódnia a jelentkezés alapvető szabályairól. Mindezek pedig hosszabb időt vehetnek igénybe, mint az E-felvételi tényleges elektronikus folyamata.

KI KERÜLHET A FELSŐOKTATÁSBA?

A 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során a felsőoktatási intézményekbe az nyerhet felvételt, aki teljesíti az alábbi feltételek mindegyikét:

• érvényes jelentkezést nyújt be legalább egy jelentkezési helyre és 2015. február 15-éig befizeti a felvételi eljárás díját;
• rendelkezik a továbbtanuláshoz megfelelő végzettséggel (alap-, osztatlan mesterképzések, valamint felsőoktatási szakképzések esetében legalább érettségi bizonyítvánnyal, mesterképzések esetében oklevéllel);
• alapképzésen, osztatlan mesterképzésen a szabályoknak megfelelően kiszámított pontszáma eléri a jogszabályban meghatározott minimum 280 pontot, felsőoktatási szakképzésben a 240 pontot, míg mesterképzésen az 50 pontot, illetve néhány állami ösztöndíjas alapszak esetében a korábban meghatározott (280-nál magasabb) minimum követelményt;
• jelentkezési helyeinek egyikén eléri a várhatóan 2015. július 23-án kihirdetett ponthatárt;
• megfelel az adott szakon meghatározott egyéb feltételeknek (pl. egyes szakokon orvosi alkalmasság, egyéb előírt szakképesítés vagy szakképzettség megléte, alkalmassági vizsga teljesítése szükséges).