Márton-napi vigasság a Sóstói Múzeumfaluban – „Ha már lúd, legyen kövér…”
Fotó: Trifonov Éva

A Sóstói Múzeumfalu hagyományos, évzáró eseménye, a Márton nap 2022. november 12-én kerül megrendezésre, ahol a 9.00 órai kapunyitás után libazsíros kenyérrel fogadják látogatókat, akik a „Márton poharával” is koccinthatnak, természetesen már az idei esztendő újboraival. 

10.00 órai kezdettel a faluközpontban a Guliba Társulat „Hozd el Isten Szent Márton vasárnapját…” című interaktív mesés táncjátékát mutatja be az érdeklődőknek. 11.00 órától az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézmény „Így tedd rá!” csoportja és a Szabolcs Néptáncegyüttes Aprókák tánccsoportja közösen mutatja be a „Gyertek haza libuskáim…” című műsort. 12.00 órakor a Maszk Bábszínház bábelőadása hívja a faluközpontba látogatóink apraját-nagyját. Ezt követően 13.00 órától közös táncházba invitálják a vendégeket, hogy együtt ünnepeljék az új bort és a gazdasági év záró napját.

– Újra libaszépségversenyt hirdetünk. A látogatóink szavazataikkal döntik el, hogy mely nevezett liba a legszebb. A „versenyző libákat” 14.00 órakor vonultatjuk fel és mutatjuk be a faluközpontban. 15.00 órakor pedig az eredményhirdetésen megtudhatjuk, hogy ki nyerte a libaszépségversenyt. A versenyző és a gazdája ígérjük, nem marad ajándék nélkül. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”, mondja a rigmus. Éppen ezért a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend jóvoltából a libaságok, vagyis a libás fogások az idén sem hiányozhatnak a Múzeumfaluból, de kemencében sült finomságokat és gyógyteát is kóstolhatnak ezen a napon sem. A kállósemjéni portán „libahímelés” várja a kézműveskedni vágyókat, míg a Tiszadobi lakóházban lámpást készíthetnek a látogatók. A csarodai paplak cserépkályhájának melege mellett különböző magvakból készíthetnek képet az ügyes kezek, miközben mesét is hallgathatnak az érdeklődők. A gyertyamártó is várja a tevékenykedni vágyókat, illetve még ebben az évben utoljára forog a népi játszóudvar mellett a kosaras körhintánk. Tanítónőnk népiskolai tanítási órára és lúdtollas betűvetésre hívja látogatóinkat, emellett egy Márton-napi kódfejtő játékban is kipróbálhatja magát a család minden tagja, de lesz még hagyományos falusi vásár és lovaskocsikázás is. Jöjjenek csak jöjjenek, tessenek csak tessenek! Hívunk és várunk mindenkit, mert a Sóstói Múzeumfaluban élmény a hagyomány! – tájékoztatta programajánlójában szerkesztőségünket a Sóstói Múzeumfalu.