Már pályázhatnak a civilek - Rekordösszeg jut a támogatásokra
Fotó: Illusztráció

Októbertől pályázhatnak a civilek a Nemzeti Együttműködési Alap támogatására. Az idei keret több mint 11 milliárd forint lesz. Az egyszerűsített pályázatok beadási időszaka október 17-étől november 16-áig tart, az összevont pályázatok beadási határideje november 2-a. Az igényelhető támogatás összege pályázati kategóriától függően 200 ezertől 4,5 millió forintig terjed.

Kiss András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ operatív igazgatója a sajtótájékoztatóján elmondta, megyénk civil szervezetei országos szinten a második helyen szerepelnek az eredményes pályázatok számát illetően. Kiemelte, hogy amíg 2022-ben mintegy 10,9 milliárd forintból gazdálkodott a Nemzeti Együttműködési Alap, addig a 2023-as keretösszeg már 11 milliárd forint fölé emelkedett. Ez pedig az eddigi legmagasabb összeg az alap fennállása óta.

Egyszerűsített pályázaton a 7 millió forint bevétel alatti szervezetek pályázhatnak, itt csak formai bírálat van, amelyek a pályázott összeget megkaphatják, abban az esetben, ha a keret kimerüléséig rendelkezésre álló forrásra pályáznak. Az elmúlt években sosem merült ki ez a keret, de ha ez megtörténne, úgy időrendben döntenek a pályázatokról. Az összevont pályázaton keresztül pedig 350 ezertől 4,5 millió forintra pályázhatnak a civil szervezetek, működési és szakmai célra.”

Amennyiben csak működési célra nyújtják be a szervezetek a pályázatukat, úgy 3 millió forint az elnyerhető maximális összeg – hívta fel a figyelmet az operatív igazgató.

A megyében működő civil szervezetek számára egy nagyon fontos alapról beszélünk, az elmúlt években mind a forrás és a nyertes pályázatok száma és összege is emelkedett a megyében. Nagyon nagy az aktivitás, az ország második legaktívabb megyéje vagyunk, ami azt mutatja, hogy jól végzik a civilek a munkájukat, akik valós szervezetek és valós tevékenységet végeznek.” 

A pályázatokat öt úgynevezett kollégiumba lehet beadni - közösségi környezet, mobilitás és alkalmazkodás, nemzeti összetartozás, társadalmi felelősségvállalás, valamint új nemzedékek jövőjéért kollégiumba. A múlt évhez hasonlóan a formailag érvényes, de nem támogatott összevont pályázatok esetében lehetőség nyílik 150 ezer forint igénylésére, melyet a civil szervezet alaptevékenységéhez kapcsolódó működési és szakmai költségekre lehet fordítani. A támogatásokat azok a civil szervezetek - alapítványok vagy egyesületek - igényelhetik, amelyeket 2021. december 31-éig már nyilvántartásba vettek.