Mandátuma nem csak A mandátumra szólt

Amikor 2000-ben meghívta őt vendégjátékra a Móricz Zsigmond Színház akkori igazgatója, Tasnádi Csaba, illetve Mohácsi János rendező, neves művészünk úgy gondolta, mindössze egy előadásra, A mandátumra szól majd a mandátuma. A vendégjáték olyan jól sikerült, hogy a teátrum vezetője felkérte, játsszon az Anconai szerelmesekben is, amiből egy páratlan sikerszéria lett. Ez végképp maradásra csábította, jóllehet a családja a mai napig Budapesten él.

A hentes is díjazta

Amikor A mandátumot elkezdtem próbálni, olyan fantasztikus társulatot találtam itt, amilyen annak idején az Arany János Színházban volt. Hihetetlen ambícióval dolgoztak, s ez nagyon tetszett nekem.

– idézi vissza Tivadar.

Az Anconaiban személyes sikerem is volt, s érezni lehetett, ahogy végigmentem a város utcáin, szeretnek az emberek. Ennek egy nagyon kedves megnyilvánulása volt, amikor az egyik boltban szűzpecsenyét akartam vásárolni, s a hentes azt mondta, látta az Anconait, s annyira tetszett neki, hogy nekem karaj árban ideadja a jóval drágább húst. Azóta is kényeztetnek a városban. Sok színházban játszottam már, de ilyenfajta színészek felé áradó szeretetet sehol nem tapasztaltam. Ez a teátrum nekem nagyon tisztességesen adott az eltelt évtizedek alatt szerepeket. Különösen kedves a szívemnek a Tizenkét dühös ember, a Kaland, a Kék veréb, a Meseautó vagy az Oscar című előadás. Márai Sándor Kalandjában egy professzort játszottam, aki rájön, a felesége félrelépett, ráadásul haldoklik, ezért a férj tépelődik, mit tegyen. A közönség általam nem ilyen típusú szerepekhez szokott, holott én korábban másutt tragédiákban szerepeltem; ebben a színházban fedezték fel a humoromat. Ez nem baj, de néha szívesen elkalandozom más műfajokba is.

Rendez is

Mint lapunknak elmondta, különösen szeretett a rendezők közül Hargitai Ivánnal, Mohácsi Jánossal, Tasnádi Csabával vagy Lendvai Zoltánnal dolgozni. Szívesen rendez is, például a Csizmás Kandúrt két alkalommal is színre vitte. Véleménye szerint kiválóan sikerült a Lenni vagy nem lenni című film színpadi adaptációja, amelyben remekül játszottak a színészeink. A nagyszerűen megírt Függönyt fel!-t is kedvelte. Az egri nyári színházban vitte színre az Annie című musicalt, de sok félprofi együttes munkáját is segítette a megyében rendezéseivel, például Kisvárdán, ahol szinte teljesen megújították a Vörös Malom című musicalt. Van, hogy egy hét minden egyes napján utazik, de ez számára nem okoz gondot, hiszen imád autózni. A nehézséget a szövegtanulás elkezdése jelenti, de szerencsére utána már megy a dolog gyorsan. Puskás Tivadar 2009-ben megkapta a Móricz-gyűrűt, a múlt évben ő lett a Kelet Színésze, a napokban átvehette a Krúdy Gyula-díjat.

Kívánjuk, sokáig folytatódjon még a sor!

A Móricz Zsigmond Színház műsora

Február 2., szombat

19.00 Gyilkosság meghirdetve, E. Kovács bérlet, Nagyszínpad
19.30 Közelítés – Usine 1.84, Táncfarsang kamara bérlet, Krúdy Kamara
20.45 Melinda álma – Szeri Viktor, Táncfarsang kamara bérlet, Krúdy Kamara

Február 3., vasárnap

19.00 Táncforgatag – üzenet a jövőből / Szépanyám szőtte – a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium és a Nyírség Táncegyüttes közös előadása, Bérletszünet, Nagyszínpad

Február 4., hétfő

19.00 Balfácánt vacsorára!, Vidám bérlet, Nagyszínpad
19.30 I hear you: dot. Consla / Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint, Táncfarsang kamara bérlet, Krúdy Kamara
20.45 Dadogó szimfónia – Grecsó Zoltán, Táncfarsang kamara bérlet, Krúdy Kamara

Február 5., kedd

17.30 Többszemközt – Jenei Judittal, Bérletszünet, Bencs Villa
19.00 Balfácánt vacsorára!, Hevesi bérlet, Nagyszínpad
19.30 Oscar, Szigligeti kamara bérlet, Krúdy Kamara

Február 6., szerda

19.00 Heisenberg – Orlai Produkció, Bérletszünet, Nagyszínpad

Február 7., csütörtök

19.00 Tavaszi áldozat / Ébredj! – a Budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium és a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium közös műsora, Bérletszünet, Nagyszínpad
20.15 Fekete kutya – C.iC – Gulyás Anna, Táncfarsang kamara bérlet, Krúdy Kamara

Február 8., péntek

17.00 A kék bolygó, Bemutató előadás, MŰvész Stúdió


Sz. Kántor Éva