Mandala Nyár – Kalandos táncjáték Nyíregyházán
Fotó: Mandala Dalszínház

A Tenkes kapitánya című történelmi kalandfilm meghatározó szerepet töltött be a magyar televíziózás történetében. Az 1964-ben készült fekete-fehér film annak idején óriási népszerűségnek örvendett. Ennek a történetnek a táncos változata érkezik Nyíregyházára augusztus 16-án, a Mandala Nyár programjában. Az előadó a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Honvéd Férfikar.

A Magyar Nemzeti Táncszínház produkciójának női főszerepét, Veronikát az együttes női tánckarvezetője, a nyíregyházi Rab Edina alakítja. A fiatal hölgy szülei civil pályán dolgoznak, de lányukat 4 éves korában beiratták Feketéné Kun Ildikó balettiskolájába. A mesternő alázatos és rendkívüli fegyelmet követelt meg tanítványaitól, így Edina is ebben a szellemben nevelkedett, aztán a Művészeti Szakközépiskolában is. Művészetisként szerepelt ő a Móricz Zsigmond Színház színpadán, például az Őrült nők ketrece című musicalben.

„Bevallom, hogy már 4 éves korom óta táncolok, viszont a néptánccal, a Művészeti Szakközépiskolában kezdtem foglalkozni. Ott annyira megszerettem, hogy idáig jutottam. Ezt az akaraterőnek és a szorgalomnak köszönhetem. Végigkísérte a gyerekkoromat. Elmentem a Művészeti Szakközépiskolába felvételizni, és sikerült. Onnantól már másodéves koromban tudtam, hogy hivatásos táncos szeretnék lenni. A táncot soha nem bántam meg, nem is fogom soha megbánni! Már 18 éve vagyok hivatásos táncművész. Szerves része az életemnek. Veronika a Tenkes kapitányával, a főszereplővel táncol együtt duettet, és természetesen a tömegjelenetekben is részt vesz. Nagyon hálás szerep, mert egy nagyon kedves, segítőkész lányról van szó, és nagyon szeretem ezt megformálni.” – mondta a telefonba Rab Edina, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művésze.

A Tenkes kapitánya táncszínházi előadásának bemutatója évekkel ezelőtt volt, de ezt minden generációnak látni kellene, így akár évtizedekig is műsoron maradhat. A meseszerű, humoros történet felidézi nemzeti történelmünk hőseit, táncait, zenéit és hagyományait.

„A 60-as évek elején a Magyar Televíziónak az első sikeres sorozatfilmje volt. Szabó Gyulával, Zenthe Ferenccel egy vidám sorozatot készítettek 13 részben. Ezt Zs. Vincze Zsuzsa, kedves munkatásam, feleségem átírta két részbe. Igazából ez a történelmi darab a Rákóczi-korból táncszínpadra is alkalmas volt. A Kurucz-korral nem sokat foglalkoztunk. Tipikusan a labanc-kuruc háborúk idejéből való, amikor legyőztek minket a Habsburgok, de a furfangos kurucok mellé állunk, és ez mindenkit felderít, amikor a történetet olvassuk, látjuk. A táncszínpadon viszont megelevenedik, és nagyon szeretik a nézők. Az ország legnagyobb együttese a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, akivel ezt produkáljuk. Óriási szereplőgárdával, komoly táncművészekkel. A Nemzeti Táncegyüttes mellett a Honvéd kórus is képviselteti magát, és egy nagylétszámú, akár díszlettel is – megelevenedik a Siklósi vár, tehát - ez egy nagyszerű ifjúsági darab. Kalandos táncjáték a műfaji meghatározása. Bizonyára ismerik a zenéjét, amikor felcsendül a Vujicsics Tihamér által megfogalmazott zene, a Csínom Palkónak egy feldolgozása. A mi előadásunkban Tóth Kázmér díszletével és Sebő Ferenc zenéjével megy a darab. Örökifjú történet, mert bármikor elővesszük az együttes repertoárjából, minden korosztály megismeri, megszereti és élvezettel nézi.” – mesélt az előadásról Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Honvéd Együttes igazgatója.

Az augusztus 16–án, este fél 9–kor, a Sóstói Múzeumfalu színpadára érkező kalandos táncjáték a Mandala Nyár programja. Azé a Dalszínházé, melyben nem csak Rab Edina táncolt egykoron. A Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola egykori tanítványai közül úgy 10–12 táncos érkezik most a Magyar Nemzeti Táncszínházzal. Valamennyien izgatottan várják a hazai közönséget. A Táncszínház 20–25 produkciójából többet is kínál a következő nyarakra Zsuráfszky Zoltán. Ilyen az Egri csillagok, a Passió vagy a Körhinta, de jövőre, a Petőfi évre is készül új darab és új koreográfia.