Mai versek mai zenével – Koncertet adott az Eleven Költők Társasága a Váci Mihály Kulturális Központban

Az Eleven Költők Társasága egy önmagát inkább nyitott zenei-irodalmi műhelyként, mint zenekarként meghatározó új zenei produkció. Azzal a szándékkal jött létre, hogy kortárs költők verseiből, alkotóikkal szorosan együttműködve, sajátos stílusjegyekkel és a legkorszerűbb hangszerelési megoldásokkal kialakított, igényes popzenei produktumokat hozzon létre. A háromtagú zenekar pénteken délőtt adott koncertet a Váci Mihály Kulturális Központban.

Nemrégiben a Bujtor István Filmszemlén kapott különdíjat egy klippért, amolyan versfilmért az Eleven Költők Társasága. Jártak Kapolcson, a Tokaji Írtótáborban, és szoros kapcsolatot ápolnak a Nyíregyházán is ismert költőkkel, Nagy Zsukával, vagy például Kürthy Lászlóval. A 2018-ban alakult zenei formáció frontembere a Budapest Báros Keleti András, a nyíregyházi Máté Szabi a Colorstarból, illetve a Roy és Ádám egyik névadója.

Köszöntötték a Kulturális Központ középiskolás korú közönségét a zenészek péntek délelőtt. Az évtizedekkel korábbi kultuszfilmre, a Holt Költők Társaságára rímel az Eleven Költők Társasága, mely a ma, itt, köztünk élő, író és olvasó embereket keresi meg. Szerzőtársként és előadóként egyaránt. Akusztikus és elektronikus hangzás egységében, a pop, a folk, akár a jazz műfajában. Szöveg és zene együtt adja a dalt. 

„Mind a kettő fontos. Nyilván abból a szempontból szerencsésebb helyzetben vagyunk, hogy más zenekaroknál  probléma a szöveg megírása, itt kész, kortárs költők vereseire csinálunk mindenféle zenét, amit mi írunk hozzá. Ez sem egyszerű. Egy vers teljesen más, mint egy dalszöveg, abból csinálni egy refrénszerű témát, azzal azért olykor megszenvedünk. De benne van az is, hogy mi van, ha nem tetszik a költőnek, amit csinálunk. Hála Istennek eddig mindig tetszett nekik, és a közönségnek is általában.” - mondta Kohánszky Roy, az Eleven Költők Társasága zenésze.

Ez egy összművészeti, kisérletezős kis projekt - mondja Roy -, melyben önmagukat adják, és sok-sok kreativitást is hozzátesznek. Sokak szándékával egyetértésben eltörlik a misztikumot a költő és a versek fölött. Maivá és értelmezhetővé teszik mindazt, amit a költő szándéka szerint közölni akart érzéseiről, üvölteni valójáról, akár bánatáról. Farmerben és bőrdzsekiben.

„Nyilván a cél eljuttatni a fiatalokhoz a költészetet, a verseket. Lehet, hogy dallal egyszerűbb és izgalmasabb sok ember számára, aki egyénbként nem olvasna verset. Modernebb formában is tálaljuk a zenét, úgyhogy ez a célunk vele.” ​​​​​​​- szólt alkotó munkájukról Roy.

A Farkas Wellmann Éva versére írott dal után jöttek a többiek, mint a Kőszáj, Zsida Gábor soraival. Köztudottan 2022-23, a Petőfi-emlékév, így a bicentenárium alkalmával számtalan kulturális eseményt támogat a kormány. Ennek keretében jutnak el előadók a Petőfi Klubhoz kapcsolódott Váci Mihály Kulturális Központba is.