Pénteken indult a VIDOR - Minden, amit a fesztiválról tudni kell
Fotó: Szarka Lajos

Az idén már huszadszor VIDOR-gunk! A jubileumi fesztivál sok érdekes, látványos programot kínál minden korosztálynak.

A rajongók már 2002 óta úgy tervezik nyaralásukat és családi programjaikat, hogy minden év augusztusának utolsó hetét Nyíregyházán tölthessék. Húsz esztendeje startolt el ugyanis a VIdámság és Derű ORszágos Seregszemléje, ami azóta is sikertörténet, miközben rendre újdonságokat hoz. Ezért is várják és kedvelik oly sokan. Jómagam is többször ültem-álltam hajnalonként a jegyirodától a Csillag Csemegén túlnyúló sorban, olykor nagyfiam vállalta magára ezt a nem is oly kellemetlen feladatot. A korai ébredést kibírtuk, várakozás közben mindig volt kivel – ismerőssel és ismeretlennel is – megtárgyalni, éppen melyik előadást favorizáljuk és miért, s azon drukkoltunk, nehogy elfogyjon az orrunk előtt a jegy a legfőbb kiszemeltekre, amelyeket témájuk vagy szereplőik miatt mindenképpen meg akartunk nézni.

TÖBB HELYSZÍNEN 300 PROGRAM

Tavaly a pandémia miatt nem minden alakulhatott az elképzelések szerint, különösen a koncertprogram sínylette meg a maszkos-járványos szigort. Ennek ellenére jócskán van mire emlékezni. Az idén sokáig bizonytalanság volt, de a dolgok eddig szerencsésen alakulnak, így a főszponzor Bige Holding Csoport és Nyíregyháza város önkormányzata hathatós támogatásával, és további segítők révén színvonalas műsort sikerült összehozni. Közel 300 izgalmas programot kínálnak, hazai vígjátékokkal, szabadtéri koncertekkel, filmvetítésekkel és irodalmi ínyencségekkel. Nyíregyháza főterén mutatványosok és utcazenészek szórakoztatnak, a városháza előtt ezúttal is helyet kap a gasztronómia, a VIDOR Faluban. A fesztivál eredeti célkitűzése továbbra sem változik: a vidámság és a derű mindenkié, vagyis a programok 90 százaléka ingyenesen látogatható a támogatóknak köszönhetően.

A teljesség igénye nélkül kínálok ízelítőt a programkavalkádból, hiszen a VIDOR Fesztivál teljes programját megtalálják a fesztivál programfüzetében, a Móricz Zsigmond Színház és a VIDOR Fesztivál honlapján (moriczszinhaz.hu, illetve vidor.eu), továbbá a sajtó híradásaiban. A Kossuth téren felállított nagyszínpad vendégei között neves sztárfellépőket köszönthetünk. Érkezik például az Anna & the Barbies, Péterfy Bori & Love Band, a Bohemian Betyars, továbbá Majka, Curtis és Nika társaságában. Itt koncertezik a Cuarteto Tafi (Argentína/Franciaország) és Mamadou Diabaté & Percussion Mania (Burkina Faso) is. Az idei egyik ingyenes Kossuth téri színházi előadás az Anconai szerelmesek lesz (Veres1 Színház), a másik pedig a TBG Produkció Gyöngyhajú lány balladája című, Omega slágereket feldolgozó előadása.

KONCERTEK CSAK KARSZALAGGAL

A Kossuth téri nagyszínpadot övező, fesztiválhelyszínnek nyilvánított terület kerítéssel lesz lezárva, a koncertek három bejáraton keresztül közelíthetők meg. Az érvényben lévő szabályozás szerint a fesztiválok csak védettségi igazolvánnyal látogathatók, ezért erre a területre csak azok léphetnek be, akiknek karszalagjuk van: ezt a regisztrációs pontokon kérhetik azok, akiknek van védettségi igazolványuk, a fiatalok pedig csak akkor jöhetnek be a fesztiválhelyszínre, ha van velük egy 18 évnél idősebb, karszalaggal bíró kísérő. A belváros két pontján, a Kossuth-szobor mellett és a Korona Hotel előtt felállított pontokon lehet karszalagot kérni augusztus 23-tól naponta 13–21 óra között. A biztonsági szolgálat munkatársai folyamatosan ellenőrzik a karszalag meglétét, azok sértetlenségét. A karszalag nem átruházható, a sérült vagy elveszett karszalagot pótolni kell.

SIKERES SZÍNDARABOK A VIDOR

Fesztivál nézői az idén sem maradnak izgalmas színházi versenyprogram nélkül. Évről évre a fő kedvenceim közé tartoznak például az Orlai Produkció előadásai. Az idén a nagyszínpadra a Hogy szeret a másik előadással érkezik (pár jegy még kapható), a Krúdy Kamarában a Határátlépésekre elfogytak a jegyek. A nagyszínpadon láthatjuk Figaro házasságát és a Liliomfit, érdekesnek tűnik az Illatszertár, amit ezúttal a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata visz színre. A Krúdy Kamarába érkezik a Nemzeti Színház A súgó című absztrakt vígjátékkal, itt látható a Minden jót Elling! című skandináv komédia is. A Rózsakert Szabadtéri Színpadon meghallgathatjuk Rákász Gergely Lords of Organ estjét, emellett ajánlom a Menopauza c. előadást, a fergeteges zenés vígjáték szereplői Szulák Andrea, Hernádi Judit, Tóth Enikő és Náray Erika. Apropó, Szulák Andrea: augusztus 31-én a Bencs Villában a Többszemközt esten közelebbről is megismerhetik a művésznőt! A Bencs Villában irodalmi paródiaest (Túl (Ri)Csajos magány) és Csernák Tibor Máté Péter emlékestje is várja a zenerajongókat. Új helyszínként csatlakozik a VIDOR programhelyszíneihez a Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér. Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska Pilinszky és Én címmel, a költő 100. születési évfordulója alkalmából, zenés irodalmi előadással érkezik Nyíregyházára. Természetesen lesz VIDOR Kert nemzetközi és hazai előadókkal, továbbá jobbnál jobb dj-k örömzenéivel. A szabadtéri filmvetítéseket a városháza előtt felállított óriás ledfalon tekinthetik meg este 10-kor. A filmek szerelmesei többek között a Pesti balhét és a Seveled című magyar játékfilmet is megnézhetik majd.

(Szerző: Kováts Dénes)

A kerékpáros forgalom elől idén is lezárták a Kossuth teret, mely korlátozás a VIDOR Fesztivál teljes időtartama alatt is érvényes lesz.

Kapcsolódó cikkek:

Idén karszalagos beléptető rendszer működik majd a VIDOR Fesztiválon

Újra Nyíregyházán a nemzeti lovas színház, Pintér Tiborral a Timpex Arénában!

Jubileumi VIDOR Fesztivál – Újra lesz koncert a Kossuth téri nagyszínpadon

Pénteken elindul az online jegyvásárlás a VIDOR Fesztivál programjaira

Hétfőtől indul a jegyértékesítés a VIDOR nyilvánossá vált színházi versenyprogramjára

Színházbérlettel ezúttal is elővásárlási jogosultság jár a VIDOR jegyekre

KépregényTár – Új szolgáltatással gazdagodott a Móricz Zsigmond Könyvtár



 

 

Kapcsolódó galéria

VIDOR 2021 megnyitó