Lengyel-magyar kapcsolatok – Nyíregyházán ünnepelték a két nemzet barátságát

Pénteken ünnepelték a lengyel-magyar kapcsolatokat Nyíregyházán. A rendezvényen részt vett Rzeszów mint testvérváros és Gorlice mint partnerváros is. Az ünnepségen lengyel és magyar kulturális műsor is volt, illetve kihirdették a Bem iskola által szervezett csapatverseny eredményét.

Lengyelül köszöntötte a vendégeket dr. Kovács Ferenc Nyíregyházán. A két nemzet között történelmi a kapcsolat, már az Árpád-korban családi kapcsolatok fűzték egymáshoz a két uralkodóházat. A március 23-ai lengyel-magyar barátság napjának nagy hagyománya van Nyíregyházán, de a testvérvárosokkal év közben is folyamatosan aktív a kapcsolat, bár a pandémia idején ez is az online térbe szorult.

Sokéves kapcsolatok

Tavaly ünnepeltük Rzeszówval a 25 éves testvérvárosi jubileumunkat és Gorlicével a 15 éves partnervárosi kapcsolatunkat. Ősszel, amikor a járványhelyzet ezt lehetővé tette, a Tirpák Fesztivál keretében megrendezett testvér- és partnervárosi találkozón megerősítettük mindkét várossal a jövőbeni együttműködési szándékot is. Történelmünk során a lengyel-magyar barátság szüntelen erősödése, egymás megsegítése mellett olyan tragikus eseményeket, háborúkat kellett mindkét népnek átvészelnie, amelyek sokszor mérhetetlen áldozatokkal és érthetetlen pusztulással jártak, de akárhogy is alakultak a politikai és hatalmi viszonyok Európában, a nemzeteik közötti rokonszenvet és barátságot nem csorbították, inkább erősítették azt” – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Egy oldalon a két nemzet

A Lengyel Köztársaság konzulja beszédében kiemelte, érdemes emlékezni rá, hogy a nehéz időkben is egy oldalon állt a két nemzet.

Emlékezzünk a szabadságharcban harcoló lengyelekre, az 1920-ban bolsevikok elleni harcot segítő magyarokra, a második világháborús lengyel menekülteknek nyújtott segítségre és ami nagyon fontos, az 1956-os forradalom idején a lengyelek által nyújtott segítségre, az antikommunista ellenzék kapcsolataira és a jelenkori sokrétű közös tevékenységekre” – tette hozzá Andrzej R. Kalinowski.

Az ünnepségen Rzeszów és Gorlice képviselői is köszöntötték a résztvevőket, a megszólalók mind arról beszéltek, bíznak benne, hogy a jövőben is hasonlóan jó és szoros viszonyt ápolnak majd Nyíregyházával.

Példa lehet Nyíregyháza

A városban működik egy baráti kör, illetve a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat is, létszámuk évről évre nő és egyre többen ismerik meg tevékenységüket.

Összefogásunk példaértékű egész Magyarországon, barátaink őszinte és segítő együttműködésével sikerül olyan közösséggé kovácsolódnunk, amely nemcsak az örömökben, hanem az erőt próbáló időkben is együtt van” – mondta Bárkányi Tamás, a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Díjkiosztó

Az ünnepségen kihirdették a Lengyel-magyar két jó barát címmel rendezett játékos csapatverseny eredményét. A Bem József Általános Iskola által szervezett vetélkedőn hetedik osztályosok mérték össze tudásukat, a versenyben a fehérgyarmati diákok szerepeltek a legeredményesebben, de a Bem csapata is elismerést kapott, mivel ők versenyen kívül indultak, de a legtöbb pontot gyűjtötték össze.

Kulturális műsor

A beszédeket egy kulturális ünnepi műsor követte, amelyen fellépett a gorlicei Pogórzanie Zenekar is, illetve a Rudki Ének- és Táncegyüttes Rzeszówból, Nyíregyházát pedig a Szabolcs Táncegyüttes képviselte a lengyel-magyar barátság napi rendezvényen.

Kapcsolódó galéria

Lengyel-magyar barátság napja 2022