Látványos, de véd is – Szellőztető szökőkút a Bujtosi-tavon

Visszatértek a vízimadarak a Bujtosi-tóra, miután a NYÍRVV Nonprofit Kft. szakemberei rendbe tették a tavat és környékét. Volt olyan időszak ugyanis, amikor hal sem élt a vízben, és emiatt a madarak is új költőhely után néztek. Iszaprendezési és mederfeltérképezési munkálatokat követően a városüzemeltető cég dolgozói kivágták az elszaporodott nád egy részét, így már visszaállt az a biológiai egyensúly, amely ideális az élőlényeknek. Ezt vízminőség vizsgálattal is bizonyították. A közelmúltban pedig egy szellőztető szökőkutat is felszereltek azért, hogy megoldott legyen a vízben az oxigén utánpótlása.

 

Nem a látvány az elsődleges

 

Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodavezetője elmondta, van egy minimális látványeleme is, ugyanis fontosnak tartották azt is, hogy ez megjelenjen a vízképben is, az elsődleges cél azonban az oxigén utánpótlás.

 

Folytatódik a rehabilitáció

 

A NYÍRVV Nonprofit Kft. 5 millió forintot fordít ebben az évben a Bujtosi rehabilitációra, ebből másfél millió forint volt a telepítési költségével és a garanciával együtt a szellőztető berendezés. Idén nyáron folytatódik a partszakasz rendezése. Folyamatosan végeznek majd iszaptalanítási munkákat és folyamatos lesz a nádvágási is annak érdekében, hogy ne szaporodjon túl a perjefélék családjába tartozó faj. A feladatok egészen ősz végéig tartanak, hiszen növényeket is telepítenek a tó környékére a NYÍRVV szakemberei.

ME.