Kulturális Örökség Napjai – Szombaton és vasárnap is nyitva a színház és a múzeum

A kulturális örökség része életünknek. Ezen a hétvégén az érdeklődők felkereshetnek olyan műemléki épületeket és kerteket, melyek a hétköznapokban elzártak a nyilvánosság előtt. Azok a szakemberek mutatják be az eldugott kincseket, akik ismerik múltjukat és jelenüket, szerepük van azok megőrzésében. Az 1984-ben Franciaországból indult mozgalomhoz több mint 20 éve csatlakozott hazánk, és a látogatók elé tár az Országháztól, a Jósa András Múzeum pincéig sok ikonikus épületet, bemutatásra érdemes helyszínt.

 

A Móricz Zsigmond Színház is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai hétvégi eseményéhez, a teátrum három intézményében hirdetett kulisszajárást, sétát és tárlatvezetést. Nézők számára ismeretlen látvány a színpadról a nézőtér.

 

Nyílt napokon találkoznak a nézők és az ügyelők a színpadon. Ott, ahol a bemutatótól rendezik az előadást.

„Igazából erről a pultról mindenkivel tudom tartani a kapcsolatot, a hangosítóval, a világosítóval, látom a színészeket az öltözőfolyosókon, a büfében, tehát teljesen szemmel tudom tartani őket az előadás alatt. Én hívom őket a színpadra. Irányítom őket, a nézőtereseket, tehát igazából innen mindent tudok irányítani” – mondta Holló Arnold, a Móricz Zsigmond Színház ügyelője.

Izgalmas helyszín a színházi jelmeztár is. Mindannyiunknak emlék és élmény egy-egy jól szabott, klasszikus kosztüm nem csak a színpadon

„Az önálló társulat 1981-ben alakult. Azóta őrizgetjük itt a jelmezeket. Olyan nagyjainknak a jelmezeit, mint Szabó Tünde, Csorba Ilona, Csikos Sándor, vagy Pankotay István igazgató úr jelmezeit, aki szintén színpadon állt. Újrahasznosítjuk, megőrizzük az emléküket, mindig adnak új ötleteket, inspirációt a jelmeztervezők számára.

Az álomból valóságot kreálunk, amikor jönnek, és hozzák a terveiket. Mi azt kész ténnyé formáljuk. Jelmez- és anyagtárainkból a szabótárak segítségével újraálmodjuk, újraalkotjuk a jelmezeket” – mesélt a színház Jelmeztárának vezetője, Bokor Gabriella.

A szombat délutáni színházi kulisszajárás mellett a hétvége mindkét napján várják a Bencs Villába és a Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytérbe az érdeklődőket. A Jósa András Múzeum szombatra kiállításlátogató napot hirdetett, majd vasárnap ebben az épületben is megnyílnak ritkán látott terek.  A légópince, Jósa András rendelője vagy egy régi-régi minigarzon.

„Vasárnap hat helyszínen tudnak majd a látogatók a múzeum épületén belül kalandozni. Említettem a pincét, de a Jósa-kiállításba is ellátogatnak. A hátam mögött a honfoglaló minigarzon, ami csalogatóként szolgál majd. Babolcsi Andi kolleganőm segítségével egy festménytúrán vehetnek részt, hiszen Nyíregyháza látképét láthatják majd, és azon keresztül barangolnak az épített örökség épületei között az ideérkezők” – tájékoztatott a múzeum hétvégi programjairól Vécseiné Lakatos Bernadett múzeumpedagógus.

A programok valamennyi helyszínen ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A tárlatvezetések időpontjáról mindkét intézmény honlapján tájékozódhatnak.