Közgyűlés – Több mint 20 napirendi pontról döntöttek a képviselők
Fotó: Szarka Lajos

Több mint 20 napirendi pontról döntöttek a képviselők Nyíregyháza MJV szeptemberi közgyűlésén, ahol elfogadták többek között az önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programját, a parkolóhelyek létesítéséről, valamint a fizető parkolók üzemeltetésének szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet módosítását, és a közterületi térfigyelő rendszerről szóló önkormányzati rendelet módosítását is.

Díjak, elismerések

A két közgyűlés között történtek összefoglalójával kezdte meg a munkát Nyíregyháza MJV közgyűlése csütörtökön. A kisfilmet a vetítést követően a polgármester szóban is kiegészítette. Méltatta a Turisztikai Nonprofit Kft. gondozásában megjelent új Nyíregyháza könyvet, valamint a Városkép Nonprofit Kft. és az önkormányzati cégek és intézmények szervezőinek munkáját, melynek eredményeként ismét, harmadik alkalommal is Marketing Fővárosa díjat nyert a megyeszékhely, valamint Európa Zöld Városa nemzeti díj harmadik helyezését is megkapta a település. Elmondta továbbá, hogy a napokban részt vett a MJ Városok közgyűlésén, amelynek az emelkedő energiaárak miatt a költségek és azok kezelése volt a fő napirend.

Minden önkormányzat foglalkozik ezzel, így mi is, első körben augusztus 30-ig kértem be a cégeinktől, intézményeinktől azokat a takarékossági terveket, amelyeket azóta folyamatosan dolgozunk át, annak érdekében, hogy az önkormányzati rendszer működése zavartalan legyen, ugyanakkor ilyen energiaárak mellett ne vállaljunk szükségtelen kiadásokat, de minden értékünket meg tudjuk őrizni.”

Ennek kapcsán a következő, októberi közgyűlésre készül majd el az az előterjesztés, amely a konkrét terveket is tartalmazza - tette hozzá a polgármester. Ezt követően Dr. Újhelyi János, a Szövetségben Nyíregyházáért képviselője felszólalásában az útfelújítási programot méltatva felhívta a figyelmet arra, hogy a Luther utca környékén is szívesen látna út-, valamint járdafelújításokat. A Polgármester válaszában ismertette, hogy az önkormányzat a rendelkezésére álló forrásokat teljes mértékben kihasználja, és a kormány megtakarítási programja ellenére Nyíregyházán továbbra is mehetnek a futó programok. Ez alól kivétel a Tiszavasvári úti felüljáró végső munkálatainak befejezése, valamint a Törvényszéki beruházás és a leendő tornacsarnok még meg sem kezdődött építése van csak átütemezve. Az összes többi beruházás jelenleg is folyik, és várhatóan be is fejeződik majd a határidőkre.

Esélyegyenlőségi Program

A folytatásban a testület megszavazta a város Helyi Esélyegyenlőségi Programját, amelyet Dr. Újhelyi János, háziorvos, a Szövetségben Nyíregyházáért ellenzéki képviselője egy tartalmában és szerkezetében is kiváló anyagnak nevezett.

Egy kiváló anyagot láttam, elolvastam az anyagot, és tartalmában és szerkezetében is egy minőségibb anyagot láttam, és megnyugtató volt az a rendszer, amely a végrehajtást is garantálja. Bízom benne, hogy a kibontakozó szociális nehézség nem fogja felrúgni ezt a folyamatot, de ez nem csak rajtunk múlik, úgyhogy én csak őszintén gratulálni tudok ehhez az anyaghoz.”

Bursa Hungarica, parkolók és elfogadott rendeletek

A képviselők ezt követően döntöttek többek között a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2023. évi fordulójához való csatlakozásról, illetve megszavazták a parkolóhelyek létesítéséről, valamint a fizető parkolók üzemeltetésének szabályozásáról szóló helyi rendeletet is. Dr Kovács Ferenc polgármester a napirendi pont megvitatásának kapcsán elmondta, a rendelettervezet a beérkezett jelzések alapján a lakossági igényeket elégít ki azzal, hogy újabb parkolóhelyeket jelölnek ki a városban, a parkolódíjak emelése pedig mindenképpen indokolt, ez évek óta nem történt meg, amelynek a gazdálkodás fennterthatósága szempontjából is fontos jelentősége van. Hozzátette, a környező települések díjaihoz igazodva, de a MJ városok közül nem kiemelkedően magasak az új díjmegállapítások.

Olyan mértékben nőtt az új forgalomba helyezett személyautók száma, ami egyébként jó hír, mert azt jelzi, hogy gyarapodnak a nyíregyháziak, amellyel nem lehet versenyezni parkolóhelyek létesítésével. Kell egy értelmes szabályozás, a gazdálkodás, költségek fenntartása, biztosítása és kifizetése mellett is.”

A közgyűlés a nyílt ülésszak végéig elfogadott több rendelet- valamint szerződésmódosítást, a Déli Ipari Park fejlesztéséhez kapcsolódó állami tulajdonú ingatlanok térítésmentes tulajdonba vételéről, a NYÍRTÁVHŐ Kft. folyószámla hitelkeretének emeléséről, valamint a közterületi térfigyelő rendszerről szóló önkormányzati rendelet módosításáról szóló határozatot.

 

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 20220929