Közelgő ünnepek – Temetői és egyéb nyitvatartások mindenszentek idején

Péntekig este hét óráig, szombattól jövő hét keddig pedig este nyolc óráig tart nyitva az Északi temető. A sírkertbe négy kapun keresztül lehet belépni, nyitvatartási idő után viszont csak a Pazonyi úti teherportánál lehet elhagyni a temető területét. November elsején, hétfőn 11 óráig kell elhagyni a gépjárművekkel a sírkertet.

Egész héten nagyobb a forgalom a szokásosnál a temetőben, a közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából sokan látogatják a sírkertet Nyíregyházán is. A rokonok ezekben a napokban teszik rendbe a sírokat, virágokat visznek, illetve mécsesgyújtással emlékeznek elhunyt szeretteikre.

Ideiglenes változások

A megnövekedett látogatói szám miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ilyenkor minden évben kibővített nyitvatartással várja a hozzátartozókat. Október 23-án, vagyis már múlt hét szombaton életbe lépett az ideiglenes nyitvatartás, reggel hét órától este hét óráig fogadják a látogatókat, október 30-án és 31-én, illetve november 1-jén és 2-án pedig reggel 7 órától este 8 óráig.

2021. november harmadikán visszatérünk a normál, megszokott temetői rendre, azaz reggel hét és este öt óra között lesz nyitva a sírkert. A várható esetszámra tekintettel 2021. november elsején gépjárművel csak reggel 7 és délelőtt 10 óra között lehet behajtani az Északi temetőbe, olyan feltétellel, hogy délelőtt 11 óráig el kell hagyni a sírkert területét” – mondta Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. igazgatója.

Temetői szabályok

A temetőbe négy kapun keresztül lehet belépni. Arra kérik a látogatókat, a nyitvatartási idő végéig hagyják el a sírkertet, amennyiben ez nem történik meg, már csak a Pazonyi úti teherportánál tudnak távozni. Az Északi temetőbe kutyát vagy más állatot nem lehet bevinni, kivételt jelentenek a vakvezető és munkakutyák. A temetkezési kft. felhívja a látogatók figyelmét, hogy ne vigyenek felesleges értéktárgyakat magukkal az ünnepek idején, táskáikra fokozottan figyeljenek, ne hagyják azokat egy pillanatra sem őrizetlenül.

Ünnepi megemlékezés

November másodikán, a korábbi hagyományoknak megfelelően idén is megtartják a mécsesgyújtással egybekötött ünnepi megemlékezést a Hősök temetőjében.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város támogatásával a temetkezési kft. és a civil szervezetek közreműködésével 2800 darab mécsest fogunk meggyújtani a hősökre emlékezve. Ez november másodikán 15 órakor kezdődik majd egy ortodox liturgiával, majd ezután mécsest gyújtunk a katonai hősök emlékére. Emlékezzünk és ünnepeljünk együtt” – tette hozzá az igazgató.

Piaci nyitvatartás

A mindenszentek közeledtével több változásra is számítani kell Nyíregyházán, november elsején, a Búza téri és a Jósavárosi Piac virágárusítás céljából nyitva tart majd, viszont a Tokaji úti Vásártér teljes területe és az Örökös Piac zárva lesz. Október 31-én, vasárnap a Korányi F. utcai Jósavárosi Piacon a régiségvásár elmarad. November 1-jén a NYÍRVV Ügyfélszolgálatai is zárva tartanak. A munkaszüneti napnak megfelelően a közterületi parkolás ingyenes lesz hétfőn Nyíregyházán. Továbbá felhívják a lakosság figyelmét, hogy a Tokaji úti Nagybani Zöldségpiac nyitvatartása megváltozik. 2021. november 2-től, keddtől reggel öt és délután négy óra között várják az árusokat és a vásárlókat.