Kovács Patrícia krimiben utazik
Rekord gyorsasággal keltek el a jegyek a Kovács Patrícia főszereplésével játszott Várj, míg sötét lesz című krimire, amit február 24-én, pénteken láthatnak majd a szerencsések a Móricz Zsigmond Színházban.

 A darab filmes adaptációjában Audrey Hepburn olyan felejthetetlenül alakította Susyt, a vak nõt, hogy ezért Oscar-díjra jelölték. Egyes kritikusok véleménye szerint a bájos magyar színésznõ számára is jutalomjáték ez a szerep; a „vállán viszi” az elõadást. A televízió Válótársak címû sorozatából vagy a ragyogó Félvilág címû filmbõl is sokak által ismert mûvésznõ a VIDOR Fesztivál jóvoltából többször szerepelt már teátrumunkban. Beszélgetésünk elején nyíregyházi élményeirõl kérdeztem.
– Több mint tíz éve annak, hogy az egri színházzal egy Feydeau-darabbal léptünk fel itt – mondta. – Késõbb Orlai Produkcióban játszottuk a Francia rúdugrást, tavaly a Mindent Éváról címû színdarabot... Úgyhogy idõrõl idõre feltûnök a városukban. Nagyon szeretem a sóstói állatparkot, amit meglátogatni, pláne mióta gyermekem van, egy nagy kaland. Örülök annak, hogy ezt a remek elõadást Nyíregyházára is elhozhatjuk. Kiváló a szerep, óriási koncentrációt igényel, sokat kivesz belõlem, de a legnemesebb feladat, amit az utóbbi idõben kaptam. Életem egyik legtartalmasabb próbafolyamata áll mögöttem; ami befelé fordulásra is késztetett.

A félénk madárból amazon lesz

– Mint lapunknak elmondta, Susy felnõttként vakult meg. Egy visszafogott „madár” õ, rendkívüli intelligenciával. Nincs kibékülve a saját vakságával, gyámoltalannak érzi magát, de a darab végére pengeéles amazon válik belõle. Maga sem gondolja, hogy mindez megtörténhet vele. Hat éve Patrícia és férje megalapították a SUHANJ! Alapítványt, ami megosztja a mozgás örömét sérült és fogyatékkal élõ társainkkal, így a hétköznapjainak része, hogy õk is ott vannak a környezetében. Susy a darab szerint két éve vakult meg; s amikor valaki felnõttként kerül ilyen helyzetbe, az azért más, mint aki születése óta vak. A szerepre való felkészülésben a Vakok Intézetének szakemberei segítettek neki.
– A darabbeli férjem kedves, de szigorú. Önállóságra nevel, de én ezt ellenkezéssel fogadom; nem veszem jónéven a trenírozást. Ugyanakkor, ha ez nem így lenne, az valószínûleg az „életembe” kerülne. Arról szól ugyanis a történet, hogy a lakásomba bejön három szélhámos, akik másnak adják ki magukat, mint akik, s próbálnak megszerezni tõlem valamit; ráadásul egyre agresszívebben. Itt jön jól számomra az, hogy a férjem olyan dolgokat is elvégeztetett velem, amit nem várnának el egy vak nõtõl. Macska-egér játék kezdõdik köztünk, melynek célja az életem. Klasszikus krimi ez, amiben azért az érzelmeknek is helye van. A Szabó Kimmel Tamás által megformált bûnözõ megérintõdik, mert elõször alulértékeli a képességeimet, aztán csak néz, mire lehet képes egy nem látó, gyenge nõ.

Félvilág a fél világban

Örömmel mesélte Patrícia, hogy a Mágnás Elza történetét felidézõ nagysikerû Félvilág címû tévéfilm lassan beutazza a fél világot, s nagyon sok díjat szerez. Sajnos nem tudja elkísérni az alkotást távoli tájakra, hiszen havonta több mint húsz este játszik. Csupán Barcelonába jutottak el Gryllus Dorkával, ahol a legjobb nõi alakításért járó díjat közösen kapták meg. A Válótársak kiemelt sorozat egy kereskedelmi televízióban, ezért sokan láthatják. Bár õ szeret elvegyülni az emberek között, azóta gyakran megszólítják, doktornõnek nevezik az utcán is.

(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)

(Fotó: internet)