Plakátverseny – Kiválóan szerepeltek a nyíregyházi művészetis diákok a nemzetközi porondon
Fotó: Szarka Lajos

Kedden délelőtt, a Városháza Krúdy termében adták át az Iserlohni Plakátverseny díjait.   Nyíregyháza nagy büszkeségére négy helyezést hozott a városba a pályázat. Nem az első, és nyilván nem az utolsó győzelem ez, hiszen esztendők óta sikerrel szerepelnek fiataljaink ezeken a versenyeken. A Művészeti Szakgimnázium diákjai négy díjat is elnyertek a most aktuális anonim versenyen. 

A keddi Városi Diákparlament megtette javaslatait, elvégezte munkáját, de ünneplésre is jutott idő, miután német testvérvárosunkban, Iserlohnban hirdetett plakátkiállítás első 5 helyéből négyet a nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium diákjai nyertek. Minden embernek vannak jogai? – így szólt az a pályázati kiírás, melynek győzteseit köszöntötték a Városházán. 30 és 400 euró közötti jutalmat utaltak a szervezők a diákoknak.

„Alpolgármester úr utalt arra, hogy nemzetközi porondon versenyezni, és ott eredményt elérni szívmelengető dolog a városunk számára. A testvérvárosi kapcsolat is megmérettetett egy ilyen pályázaton, melyet Németországban írtak ki. Az élő testvérvárosi kapcsolatok elnevezésű német alapítvány, és ezen a pályázaton Iserlohn volt a főpályázó.”

Marsi Edit, az Iserlohn Bizottság elnöke beszélt arról, milyen meglepetést okozott az anonim alkotások körüli győzelem. Nemzetközi versenyben, német és magyar szakmai zsűri előtt szerepeltek ismét kiválóan a nyíregyházi fiatalok a 16 és 25 év közötti kategóriában. Alkotásaikból montázst készítettek, melynek óriásplakátját láthatták az iserlohni emberek. 

„Ennek a témája az emberi jogok volt, és én a szólásszabadságot dolgoztam fel. Ezen a pályázaton negyedik helyezést sikerült elérnem a munkámmal, így meghívtak a Diákparlamentbe, egy kisebb díjátadó ünnepségre” – mondta a negyedik helyezett, Ladányi Laura, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium diákja.

Nagyon szeretek írni és olvasni, ezért is gondolom, hogy az ember a szavakon keresztül fejezheti ki magát legjobban – mondta Laura. Az I. helyezett ifjú képzőművész is megfogalmazta gondolatait.

„Ugye, az volt a címe, hogy Minden embernek vannak jogai? Kérdés vagy éppen kijelentő mondat. Én a kérdő mondatot szerettem volna megfogalmazni. A saját kezemet használva mutattam, hogy meg vannak kötözve a kezeink, nincsenek szabad döntéseink, nincs szabad akaratunk, igazából mindent befolyásolnak, és irányítani próbálnak bennünket” – fogalmazott Hete Máté Csaba, az I. helyezett diák.

Hosszú ideje már évente, sőt gyakrabban is megjelenik német testvérvárosunk felhívása. Téma volt pl. a Covid idején megjelent antiszocializmus, a kirekesztés, vagy tiltakozás az erőszak ellen. A legújabb pályázat a vandalizmusra épít, melyre márciusban várják a pályamunkákat. Ezúttal gratulálunk a felkészítő tanároknak, Endresz Ágnesnek és Homoródi Évának.

Kapcsolódó galéria

Iserlohni plakátverseny díjazása 2023