Király Levente köteteit mutatták be Nyíregyházán
A szerző gondolatait a Móricz Zsigmond könyvtárban tartott beszélgetésen ismerhette meg a közönség.

Király Levente két könyvével érkezett Nyíregyházára. Verses kötete a Pergamen, regénye pedig az Égre írt könyv címet kapta.

[video]

A szerző gyermekkorától kezdve költőnek készült, első versei az 1990-es évek közepén jelentek meg, első önálló kötete pedig 15 éve. Pályája kezdetén verseket írt, 10 évvel ezelőtt viszont már prózával is elkezdett foglalkozni. Novellái után 2011-ben megjelent Énekek éneke című regénye, 2013-ban pedig az Égre írt könyv.

További képekért kattintson a fotóra!

Király Levente második regénye a Római Birodalomban játszódik, de nem történelmi regény. A történet kitalált helyszínen és szereplőkkel keresi a választ arra a kérdésre: mi a szabadság és hogyan nyerhetjük el.
Petőfi nagyon szépen megfogalmazta: „Szabadság, szerelem, e kettő kell nekem” – mondta Király Levente. – A szabadságnál és a szeretetnél fontosabb dolog nincs, és a kettő nagyon összefügg. Az Égre írt könyv leginkább arról szól, hogy hogyan nyerik el az emberek a belső szabadságukat. Ez egy ókori történet, az ókori hős Rómában játszódik, ahol rabszolgák is voltak, és a három főhős egyike egy rabszolga. Az ő esetében különösen izgalmas a szabadság kérdése. Úgy gondoltam, hogy izgalmas lehet, hogy a három szereplő közül ő a legszabadabb. Mert a külső és a belső szabadság nem biztos, hogy mindig összefügg.

PERGAMEN

Király Levente Pergamen című verses kötete 2014-ben jelent meg. A szerző költeményeivel izgalmas utazásra hívja az olvasókat, azt mondja, igyekezett olyan verseket írni, amelyek különböző időpontokban és mitikus térben játszódnak. Király Leventét, a Magvető Kiadó szerkesztőjét a Móricz Zsigmond könyvtárban könyveiről Kováts Dénes újságíró és Csabai László író kérdezte. A szerző azt mondta: a líra és a próza műfajában is könnyen ír, hosszabb időt inkább az utómunkával tölt el, a megíráshoz képest majdnem tízszer annyi időt vesz igénybe, amíg művét véglegesre csiszolgatja.

F. A.

Fotó: Trifonov Éva