Kinyitottak az óvodák – 4400 gyermeket vártak hétfőn a nyíregyházi óvodákba
Fotó: Archív

35 önkormányzati, illetve 6 egyházi és egyéb fenntartású óvoda nyitotta meg újra a kapuit Nyíregyházán. 4400 gyermeket vártak az intézmények a szabolcsi megyeszékhelyen. Az óvodák közel 6 hetes kényszerszünetet tartottak, csak ügyeleti rendszerben fogadták azokat a gyerekeket, akikre nem tudtak vigyázni a szüleik. Az óvodák városszerte szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett fogadják a kicsiket.

 

Nyíregyháza önkormányzati fenntartású óvodáiban több mint 610 az aktív dolgozók létszáma, akik közel 70 százaléka már kapott valamilyen védőoltást. A dolgozók több mint egynegyede már átesett a koronavírus-fertőzésen.

„Ma reggel 6 órakor nyitott az óvoda, az első gyerek 6.15-kor érkezett, nagyon izgult, és érdeklődött, hogy itt van-e a barátja. Millió élménye volt, beszélgetett, és elkezdett játszani. Maximális létszámunk 180 fő, ebből 156-an érkeztek meg ma reggel. A szülők az előző napokban jelezték, hogy a nyitással szeretnének érkezni” – mondta el televíziónknak Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője.

Az önkormányzat óvodái nyolcvan darab légtisztító készüléket kaptak, intézményenként tíz darabot. Ezeket jellemzően a csoportszobákban, az irodákban, a tornaszobában és a folyosókon használják.

„Nagyon örülünk a levegőtisztítónak, már egy hónappal ezelőtt ezeknek a kezelését mindenki megismerte, nagyon jó tőle a levegő. Távirányítós, de biztonsági zárral van ellátva, hogy a gyerekek ne tudják kapcsolgatni” – tette hozzá az intézményvezető.

Az óvodák március nyolcadikán, a járványhelyzet miatt bezártak, viszont szigorú szabályok mellett, folyamatosan biztosították a gyermekfelügyeletet. Az elmúlt hetek adataiból az látszik, hogy ezt már egyre több szülő igénybe is vette.