KINCS – Startupokat várnak 6 kategóriában
Fotó: Illusztráció

A családok életét megkönnyítő, jólétüket és jóllétüket segítő vállalkozások innovatív fejlesztéseinek versenyét hirdette meg a KINCS Smart Family Centrum. 6 kategóriában várják a startupok jelentkezését a 6 millió forint összdíjazású versenyre augusztus 15-ig. A legjobb pályázatokat a magyar innovációért és a startup ökoszisztémáért elhivatott neves szakmai zsűri választja majd ki.

A Családok Nemzetközi Napján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, vagyis a KINCS egy startup versenypályázatot hirdet KINCS Smart Family Nagydíj 2021 elnevezéssel. Az egyedülálló kezdeményezés célja, hogy minél több olyan magyar innováció jöjjön létre, amely a családok életét megkönnyíti, valamint hozzájárul az okos családi megoldások alkalmazásához és ezzel a családok nagyobb jólétéhez és jóllétéhez.

„A KINCS Smart Family Nagydíjat olyan vállalkozásoknak hirdettük meg, akik olyan fejlesztéseket hoztak már létre – piacon vannak, vagy legalább prototípusuk van –, amelyek a családok életét segítik, nem csak a pandémia alatt. Ezek a vállalkozások a smartfamily.hu oldalon találják meg a jelentkezési lapot, amelyet augusztus 15-ig kell beküldeniük” – mondta el Szalai Piroska, a KINCS Smart Family Centrum vezetője.

Pályázatot nyújthatnak be magyarországi székhellyel rendelkező egyéni vállalkozók, mikro-, kis- és középvállalkozások, zene és kreatív megoldások, családi kassza, e-egészség, a jövő oktatása, okos családi otthonok, társadalmi és közösségi innovációk területén. Nyíregyházán a Szakképzési Centrumban is folyamatosak a technológiai startup fejlesztések, a KINCS Smart Family Nagydíj sajtótájékoztatóján be is mutattak egy exoszkeleton kesztyűt, amely a kéz rehabilitációjában nyújt segítséget a gyógytornászok számára.

„Ebben az évben mi 5 projektbe kezdünk szeptemberben, gyorsan átszorultunk az online térbe, ami megnehezítette a munkát, a gyerekekkel rendszeresen tartottunk értekezleteket az online térben, és megpróbáltuk a segítő szakértőket is ide invitálni. Tulajdonképpen mind az 5 projektünk elkészült, az egyik fejlesztésébe még egy nyíregyházi cég is beszállt” – tette hozzá Zsigó Zsolt, az NYSZC DK Alkotóműhely szakmai vezetője.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy ahhoz, hogy egy város vagy egy régió fejlődni tudjon, folyamatos innovációra van szükség, és folyamatosan fejleszteni kell az élet különböző területein.

„Az utaktól kezdve a játszótereken át, a sport- és kulturális területeken keresztül, néhány éve volt egy mintaprojekt, amelyben Nyíregyházát okosvárossá tették, olyan fejlesztéseket hajtottak végre, digitálisan, amely a szélessávú netelérést lehetővé teszi itt, Nyíregyházán, erre azért lehet építeni. A KINCS pontosan olyan kicsi, de jó ötleteket keres, amelyek segíteni tudnak az embereknek, a társadalmi alapsejtnek, a családnak. Nyíregyháza, mint családbarát város, már több díjat is kapott, a nagy projektjeink jelentős része arra irányul, hogy az élő környezetet nemcsak szebbé, tisztábbá, hanem élhetőbbé is tegyük a különböző területeken.”

Ehhez azonban nemcsak pénz kell, hanem alapötletek is. 2021-ben a KINCS pályázatán előnyt élveznek a bírálatnál azok a startupok, melyek termékükkel vagy szolgáltatásukkal a koronavírus-járvány okozta megváltozott élethelyzetre nyújtanak újszerű megoldásokat. A pályázók jelentkezését 2021. augusztus 15-ig hat kategóriában várják.