Kiállok érted! – Preventív színdarabot mutattak be a rendőrségen
Fotó: Illusztráció

A prostituálttá válás és az emberkereskedelem veszélyeinek kitett fiatalok lehetőségeit, és az áldozattá válás folyamatait mutatta be az Országos Rendőr-főkapitányság szervezésében október 20-án, csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Dísztermében a Láthatáron Csoport és a KV Társulat a „Kiállok érted!” című színdarabbal. Az előadás után a színészek a nézők számára, akik állami gondoskodásban élő gyermekek, nevelők, ügyészek és bírák, drámapedagógiai foglalkozást tartottak. Figyelem, a következő bejátszás a nyugalom megzavarására alkalmas jeleneteket tartalmaz!

Úton a szebb világ felé

A megrázó, gyakran nyers és erőszakos történet egy Nyíregyházáról Budapestre tartó vonaton zajlik, amelyre egy cigánylány az otthonból elszökött, fiatalabb, szintén roma származású, mindössze csak 16 éves barátnőjével száll fel, azért, hogy Márióval, a holland barátjával találkozzanak a Nyugatiban. A sztori szerint a fővárosból aztán egy pultos állás miatt, a szebb élet ígéretével Amszterdamba utaznának tovább a fiatalkorú lánnyal.

Ennek a témáját úgy lehetne a legkönnyebben megfogalmazni, hogy a fiatalkorúak prostitúciója és az emberkereskedelem áldozatainak helyzeteit vizsgálja, mi úgy szoktuk mondani, hogy az áldozattá válás folyamatát, és már attól is preventív az előadás, hogy a veszélynek kitett fiataloknak játsszuk ezt az előadást. Egy évig kutattuk a témát, szakemberekkel dolgoztunk együtt, és sok tipikus esetet megismertünk, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki erre az útra lépjen. Ezekből a tapasztalatokból állítottuk össze az előadást, és az a visszajelzés, hogy hűen mutatja az előadás ezeket a fordulópontokat” – mondta Háda Fruzsina, a darab színésze.

Az áldozattá válás folyamata

A foglalkozás kötelező eleme, hogy az előadást követően a színészekkel és a szakemberekkel kibeszélik a látottakat a nézők. A drámapedagógia akkor működik jól, ha megtalálják azokat, akik a probléma közelében lehetnek. A három éve működő előadás fő üzenete megmutatni az áldozattá válás változatos, gyakran felismerhetetlen folyamatát – erről már Oláh-Paulon László, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának osztályvezetője beszélt az előadást megelőzően.

Nem minden fehér és fekete, nem biztos, hogy meg lehet mondani, ki a bűnöző és ki az áldozat. Nagyon fontos a nemzetközi megítélésünk is, egy hónappal ezelőtt a holland nagykövet egy budapesti eseményen elmondta, hogy van Amszterdamban egy utca, amit a helyiek úgy hívnak, hogy Nyíregyháza utca. Fontos tennünk azért is, hogy ne kibocsátó ország legyünk, az országon belül se járja az a hír, hogy az ország keleti részéből nehéz sorsú emberek elmennek és akár prostituáltak, vagy munkacélú kizsákmányolás áldozatai lesznek. A rendőrség és a különböző szervezetek azért tesznek, hogy minél több ember ismerje meg ennek a bűncselekménynek a stílusát, struktúráját, és azt is, hogy hogyan lehet ellene védekezni.”

Az osztályvezető hangsúlyozta, az áldozatok sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy ők áldozatok, ezért olyan behelyettesíthető információk kellenek, amely által felismerhető, hogy az egyén, vagy egy ismerőse is hasonló helyzetben van. Ezt követően már fog tudni tenni ellene akár az áldozat is.

Kapcsolódó galéria

Kiállok érted - előadás a rendőrségen