Kiállítás kíséri a Túl zajos magányt

Bohumil Hrabal írta és Ivo Krobot rendezte a Móricz Zsigmond Színház legújabb előadását, a Túl zajos magányt. A cseh kultúráért és Hrabalért rajongó, képzőművészekből és írókból álló társaság, a Fekete ökör nevű baráti kör tagjai évek óta járják Prágát és a cseh íróval kapcsolatos alkotásokat készítenek. A több, mint 20 művész gyűjteményes tárlatát eddig több városban is bemutatták.

Schlanger András, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója azt mondta a megnyitót követően, amikor megtudták, hogy ez a bemutató lesz, megkérték Ladócsy Lászlót, a Ladócsy Galéria tulajdonosát, és a Fekete ökör baráti társaságnak a tagját, hozzák el a tárlatot Nyíregyházára, ahol az elmúlt harminc évadban Hrabal és Krobot kultusz bontakozott ki. Az igazgató hozzátette, a kiállításon minden egyes kép vagy Hrabal személyéhez, vagy életművéhez kapcsolódó alkotás. 

További képekért kattintson a fotóra!

A kiállításon festményeket, újságcikkeket, fényképeket és olyan tárgyakat tekinthetnek meg az érdeklődők, amelyek a cseh kultúrának darabjai. Hrabal nevelőapja sörgyári könyvelő volt, így nem véletlen, hogy helyet kaptak egy nagy kocsiban üres sörösüvegek, hiszen a gyermek Bohumilt az iskolánál sokkal jobban érdekelte a sörgyár világa. Az emeleti galériában kiállított tárgyak olyan érzéseket közvetítenek, amelyek ráhangolhatják a nézőket a filozófiailag és formailag is bonyolult mű befogadására.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)