Kezdődik a Tirpák Fesztivál
Fotó: Illusztráció

Elkezdődött a 9. Tirpák Fesztivál a Kossuth téren. Minden évben egyre nagyobb méreteket ölt ez a hagyományok ápolását előtérbe helyező városi nagyrendezvény, amely három napon át várja az érdeklődő nagyközönséget. Pénteken a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakképző iskolái mutatkoztak be a Mini Tirpák Fesztivál Matiné keretében. A diákok érdekes bemutatókkal, programokkal, játékokkal várták az óvodásokat és kisiskolásokat. A délelőtti matiné után péntek este pedig koncertekkel készültek a szervezők.

Pénteken a Mini Tirpák Fesztivál Matinével kezdődött az idei Tirpák Fesztivál Nyíregyházán, amelyen az óvodások ismerkedhettek meg a különböző szakmákkal. A 9. alkalommal megszervezett programsorozat ezúttal egy nulladik nappal is kibővült, így három napos lett, és a Sóstói Múzeumfalu helyett ismét a Kossuth térre költözött, amelyen először a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakképző iskolái mutatkoztak be a Mini Tirpák Fesztivál Matiné keretében. Erről Gurbánné Papp Mária a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója beszélt a helyszínen.

A Mini Tirpák Fesztivál Matinét elsősorban a város óvodásainak szervezünk meg. Az iskolák érdekes feladatokat találtak ki, amelyekben bemutatják a szakmáikat. Célunk a pályaorientációs bemutatás, számos helyen mutatnak meg érdekességeket az ovisok számára. Természetesen itt vannak a Sipkaysok, akik pedig almás puffancsot hoztak az ovisok számára.

A rendezvényen ezúttal is a legnagyobb hangsúlyt az ételek kapják. A fesztivál keretében immár hagyományosan meghívást kaptak Nyíregyháza testvér- és partnervárosai is, a Szakképzési Centrum Sipkays diákjai pedig egy ételkülönlegességgel is készültek a fesztiválra látogatók számára.

A Tirpák Fesztiválon minden évben részt vesz két iskolánk, a Bencs és a Sipkay, akikidén is felkérést kaptak, hogy egy különleges kóstolóval készüljenek, amelyet holnap megkóstolhatnak a városlakók.” -tette hozzá a főigazgató.

A fesztivál középpontjában továbbra is a helyi gasztronómia áll, a két nap alatt több ezer adag ételt készítenek a résztvevő csapatok, amelyeket a korábbi évekhez hasonlóan kostolójegyekkel lehet megkóstolni. A jegyek ára: 400 Ft, amit a Kossuth tér több pontján is árusítanak majd. Emellett szombatra elkészül a város süteménye, a tirpák lepény is, amelyből 2022 darab készül a hétvégére. A 9. Tirpák Fesztiválon tehát több mint 20 csapat lesz elérhető a nyíregyházi Kossuth téren, akik a tirpákságra jellemző, jellemzően sós és savanyú ételeket készítik el. A hagyományokhoz hűen a szombati nap a Népi Ízek Találkozójáé, a vasárnap pedig a Bogrács- és grillbajnokság napja lesz. A fesztiválhangulatot színpadi műsorokkal fokozzák hétvégén a fellépők között lesz Pataky Attila, Tóth Gabi és a Polip Band is.