Kevesebb lesz az alma – A szélsőséges időjárás és az energiaköltségek miatt drága lesz a gyümölcs

A tavalyi átlaghoz képest jóval kevesebb almát tudnak majd betakarítani a gazdák, ennek elsődleges oka a szélsőséges időjárás. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részein a jégeső is kárt tett a termés nagy részében, de a szállítási költségek és majd a tárolási költségek miatt is drágább lehet az alma a tavalyi árakhoz viszonyítva.

Ebben a tiszaberceli almáskertben negyvenhektáros területen négyfajta almát is termelnek. A nyári hónapokban alig esett eső, sokat küzdöttek a vízhiánnyal, de főleg a légköri aszály okozta a nagyobb problémákat. Bár az öntözésre felkészültek, korábban jégvédő hálót nem szereltek a fák fölé, így május végén egy alig 10 perces jégeső is nagy kárt tudott tenni a gyümölcsökben.

Százmilliós kár

Hiába egészséges a gyümölcs, így már nem tudják étkezési almaként értékesíteni. Ez a tízperces jégeső a gazda számításai szerint százmillió forintos kárt okozott.

Ha úgy vesszük, hogy étkezésiként el lehetett volna adni a gyümölcsöt, aminek most 120 forint az ára, a léalmának pedig 40 forint, akkor ki lehet számolni, hogy körülbelül kétharmados a kiesésünk. Összegben igaz ez valamivel kevesebb, mivel, hogy a léalmát nem étkezési alma árában szedik, ott kisebb a munkabér, de azt gondolom, hogy egy 50 százalékos árbevétel-kieséssel így is tudunk számolni” – mondta Görömbei Vilmos termelő, az Arany Parmen Kft. ügyvezetője.

Elkezdődött a betakarítás

Ezen a területen már elkezdődött a betakarítás, de még nagyon a munka elején járnak.

Az összmennyiség körülbelül 10 százalékát takarítottuk be, most az idő úgy látszik, hogy a héten is jó lesz és folytatjuk tovább” – tette hozzá Görömbei Vilmos.

A műtrágya ára tízszeresére emelkedett és a növényvédő szerek is jóval drágábbak voltak a tavalyi évhez képest – mondta Görömbei Vilmos. De drágult a munkaerő és a szállítási költségek is.

Kevés lesz az alma

A szabolcsi gazda azt is kiemelte, hogy most Magyarországon kevesebb alma van, mint amennyi az éves fogyasztás, a hazai gyümölcsből nagyjából 110–140 ezer tonnát vásárolnak.

Ha a fogyasztás így fennmarad, akkor én úgy gondolom, hogy mindenképpen hozni kell be külföldről is almát. A magyar alma most olcsóbb, mint tavaly, ahogy most a termelők értékesítik. Persze, ahogy megyünk bele az időbe, az alma tárolása viszont meg fog növekedni, a tárolási díjak az energiaárak miatt meg fognak duplázódni” – tette hozzá Görömbei Vilmos.

Piaci ár

Ennél a nyírteleki út menti árusnál például 350 és 399 forint most szeptember közepén egy kilogramm alma. Jelenleg még csak három ládában árulja a gyümölcsöt, nagyobb mennyiségben talán majd az őszi betakarítás közepén, illetve után tud majd árulni.

A tárolási költségnek mindenképp jelentkezni kell az árában, ha gázosítva tovább tartja, akkor tavasszal azoknak a költségeknek a figyelembevételével mindenképp magasabb lesz az ár, de most még egyelőre a szedési folyamatok vannak, bár nem lehet tudni ebben az aszályos időben mégis mi van a kertekben” – nyilatkozta a kereskedő, Karahuta László.

Az az alma, ami most 120 forint, februárban jelentősen drágább lesz a polcokon, Görömbei Vilmos szerint havonta 6–8 forintos emelkedéssel érdemes számolni. Ezek alapján az sem kizárt, hogy 5–600 forint fölé emelkedik majd a gyümölcs ára.