Kevesebb a vonulás – Állományértékelő a katasztrófavédelemnél
2716 segélyhívás, 1088 műszaki mentés és többek között 177 közúti ellenőrzés. A tavalyi évhez képest harmadával csökkent a megyében a katasztrófavédelmi igazgatóság vonulásainak száma – így fogalmazott Csepely Zsigmond tűzoltó dandártábornok ma, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományértékelő értekezletén.

A dandártábornok kifejtette, a 2012-es évet tekintik bázisévnek, hiszen hasonló időjárási körülmények voltak, mint 2014-ben. Ennek ellenére elmondható, hogy tavaly például a szabadtéri tűzesetek száma közel 50 százalékkal csökkent, és jelentős pozitív változás volt megfigyelhető a műszaki mentések számának esetében is.

[video]

A dandártábornok hangsúlyozta, ezeket a csökkenéseket elsősorban az időjárás mellett a megelőzési tevékenységnek köszönhetik.

SZÉN-MONOXID-MÉRGEZÉSEK ELLEN

A dandártábornok továbbá hangsúlyozta, hogy az idei évben szeretnék, ha az integrált hatósági szemlélet alapvetően megszilárdulna, és terveik között szerepel, hogy tovább csökkentsék a tűzesetek, ezen belül is a kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezések számát. Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy már arról beszélt, hogy a tavaly júniusban bejelentett életpályamodellnek köszönhetően olyan jogi környezet válik elérhetővé, amelyik tartósan a pályán tartja a hivatásos állományt, jó munkára ösztönzi azokat, visszaadva a hivatás valós tartalmát.

BIZTOS A BÉRFEJLESZTÉS

– A most július elsejétől hatályba lépő rendszerben az első, amit biztosan tudok mondani, hogy 30 százalékos béremelésre kerül sor az alapfeladatot ellátó tisztek, tiszthelyettesek, zászlósok vonatkozásában, míg 25 százalék a nem alapfeladatot ellátók és 15 a vezetőknél. Nagy várakozás van ebben, hiszen 2002 óta nem volt bérfejlesztés, és elég nehéz helyzetbe került különösen a beosztott állomány – hangsúlyozta.

Az altábornagy kifejtette, minden veszélyhelyzetben kiállta a próbákat megyénk és országos viszonylatban is pozitív irányba változtak térségünk mutatói.

Bruszel Dóra