Három nyíregyházi a kitüntetettek között: Gurály Edina, Szabó Ildikó és Grunda János munkásságát is elismerték
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (középen) a díjazottak társaságában az államalapítás napja alkalmából tartott állami kitüntetések átadásával egybekötött ünnepségen a Károlyi–Csekonics-palotában 2022. augusztus 19-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az államalapítás napja alkalmából átadta a Magyar Érdemrend kitüntetéseket pénteken Budapesten. Hárman Nyíregyházáról: Gurály Edina és Szabó Ildikó munkásságát is elismerték, ők Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehettek át, Grunda János munkásságát pedig Magyar Érdemrend Lovagkereszttel méltatták.

Gulyás Gergely az államalapítás napja alkalmából tartott, kitüntetések átadásával egybekötött ünnepségen azt mondta: Magyarország születésnapján sikeres születéstörténetet ünneplünk, hiszen Szent István alkotása egy évezred után is élő egység.

A rendezvényen – Novák Katalin köztársasági elnök által adományozva – a Magyar Érdemrend középkeresztje, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje és a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt és Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéseket adtak át.

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott Gurály Edina Erzsébet, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete igazgatója a rászorulók támogatása, különösen az Ukrajnából érkező menekültek megsegítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként és Szabó Ildikó egykori atléta, olimpiai 5. helyezett távolugró példaértékű sportpályafutása elismeréseként. Grunda János görögkatolikus pap, a Nyíregyházi Egyházmegye oktatásügyi tanácsadója a görögkatolikus oktatási és nevelési intézményrendszer kialakítása és fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként vehetett át Magyar Érdemrend Lovagkeresztet.

Magyar Érdemrend Tisztikeresztet kapott:

  • Dobos Menyhért László, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója a hazai média területén több mint öt évtizeden át végzett mértékadó szakmai tevékenysége, különösen a Közszolgálati Kódex megalkotásában, valamint a magyar kultúra, a nemzeti identitás és az anyanyelv megőrzését szolgáló torockói Duna-ház létrehozásában vállalt szerepe elismeréseként.
  • Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Kormányhivatal volt kormánymegbízottja Vas megye érdekében több évtizeden át végzett példaértékű munkája elismeréseként.
  • Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. Igazgatósága elnöke, korábbi államtitkár, Szolnok volt alpolgármestere, a Közösen Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért Egyesület elnöke a nemzeti vagyon védelme, illetve a nemzeti vagyongazdálkodás hosszú távú alapjainak megteremtése érdekében végzett munkája, valamint széles körű társadalmi tevékenysége elismeréseként.
  • Kassai Ferenc építőmérnök, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke a hazai és a határon túli magyar mérnöktársadalom fejlődését szolgáló munkája, valamint elhivatottan végzett, eredményes szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként.
  • Weisz Péter, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója mély elhivatottsággal végzett kórházvezetői munkája, valamint közösségformáló tevékenysége elismeréseként.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott:

  • Beran Ferenc Lajos esperes, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara Erkölcsteológiai Tanszéke egyetemi docense, a Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony Plébánia plébánosa, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács tagja kiemelkedő társadalmi és hitéleti tevékenysége, különösen az érdekegyeztetés területén, a Magyar Katolikus Egyház és az Egyházi Oldal képviselőjeként végzett munkája elismeréseként.
  • Gábor Miklós, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága irodavezetője, a Katolikus Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke a katolikus ifjúság nevelése és a felnőttképzés elősegítése érdekében folytatott tevékenysége, valamint a hazai és a határon túli magyar katolikus ifjúság magyarországi és nemzetközi programjainak megszervezésében vállalt szerepe elismeréseként.
  • Grunda János görögkatolikus pap, a Nyíregyházi Egyházmegye oktatásügyi tanácsadója a görögkatolikus oktatási és nevelési intézményrendszer kialakítása és fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.
  • Halmos Péter István fül-orr-gégész, audiológus főorvos, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház nyugalmazott főorvosa Salgótarján és Eger lakóinak egészségügyi ellátása terén végzett több évtizedes, színvonalas gyógyítómunkája elismeréseként.
  • Karasszon Dezső orgonaművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara nyugalmazott egyetemi tanára, orgona és egyházzenei tanszaka megalapítója, a debreceni Schola Calviniana alapító karnagya orgonaművészként és egyházzene-történészként, illetve oktatóként végzett iskolateremtő munkája, példaértékű életútja elismeréseként.
  • Káldi Gyula Pro Architectura és Forster Gyula-díjas építész, a Teleki László Alapítvány kurátora a magyarországi és a határainkon túli magyar épített örökség védelmének szentelt életműve, értékteremtő építészeti tervezői tevékenysége elismeréseként.
  • Ötvös István, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézete Jelenkortörténeti Tanszéke egyetemi docense, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagjának és Katonai Munkacsoportja vezetője a közelmúlt történelmi fordulópontjainak kutatása, valamint a feltárt tényanyag széles körű megismertetése érdekében végzett sokoldalú, példamutató munkája elismeréseként.
  • Öveges László építészmérnök, Kecskemét főépítésze Kecskemét fejlesztése érdekében végzett magas színvonalú és értékteremtő főépítészi munkája elismeréseként.
  • Papp Judit, a Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya Munkaügyi és Munkavédelmi Osztálya nyugalmazott osztályvezetője a közigazgatásban négy évtizeden át magas szintű szakmai tudással, példaadóan végzett munkája elismeréseként.
  • Siklósi Beatrix újságíró, szerkesztő, műsorvezető, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója az értékközvetítés küldetése iránt elkötelezett, több évtizedes szakmai munkája, különösen a Jónak lenni jó! karitatív mozgalom élén végzett példaértékű tevékenysége elismeréseként.
  • Székely András Bertalan művelődésszociológus, kisebbségkutató, nyugalmazott minisztériumi főtanácsadó a Kárpát-medence népeinek és nemzetiségeinek együttélését segítő kultúr- és kapcsolattörténeti kutatásai, illetve ismeretterjesztő és oktatói tevékenysége elismeréseként.
  • Végerbauer Richárd, a Szentszék Magyarországi Nagykövetsége titkára Magyarország és a Szentszék kapcsolatainak előmozdításában vállalt jelentős szerepe elismeréseként.

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott:

  • Berky Anna, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nyugalmazott munkatársa, a korábbi Művelődési és Közoktatási Minisztérium és a Határon Túli Magyarok Hivatala volt köztisztviselője, a Sapientia Alapítvány kuratóriuma volt tagja a külhoni magyar közösségek oktatási és kulturális tevékenységének, illetve szakmai programjainak fejlesztése iránt elkötelezett közszolgálati pályája, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem megalapítása és működtetése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.
  • Breuer Péter újságíró, a Breuer Press Production Tanácsadó, Kulturális és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, a Heti TV alapítója, szerkesztő-műsorvezetője több mint négy évtizedes hírügynöksége élén, illetve a közéleti kérdéseket formabontó látásmóddal bemutató televíziós csatorna vezetőjeként végzett értékőrző munkája elismeréseként.
  • Brezanóczy Ferenc gyógyszerész, a váci Vácz Remete Gyógyszertár tulajdonos-vezetője, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Pest Megyei Szervezete volt elnöke a gyógyszerészek érdekképviselete területén elért eredményei, valamint több évtizedes szakmai tevékenysége elismeréseként.
  • Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete elnöke a diabétesszel élők érdekében végzett odaadó munkája elismeréseként.
  • Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatója a rászorulók támogatását szolgáló munkája, különösen az Ukrajnából érkező menekültek és a Kárpátalján élők megsegítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.
  • Révészné Osgyán Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat szóvivője, segélyezési programigazgatója, a Baptista Női Misszió vezetője a Baptista Szeretetszolgálat tevékenységének koordinálása során végzett kiemelkedő tevékenysége, különösen az ukrajnai menekültek megsegítését szolgáló munkája elismeréseként.
  • Révfalvi Dorottya szociális munkás, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontja vezetője szociális és humanitárius területen végzett három évtizedes munkája, valamint az Ukrajnából érkező menekültek megsegítését szolgáló tevékenysége elismeréseként.
  • Szeverényi János lelkész, az Evangélikus Missziói Központ – Magyar Evangélikus Rádiómisszió igazgatója, a Híd evangélikus missziói magazin főszerkesztője az egész Kárpát-medencére kiterjedő rádiómissziós szolgálata, a Keresztyén Ifjúsági Egyesület újjászervezése érdekében végzett munkája, illetve a legszegényebbek körében folytatott szociális tevékenysége elismeréseként.
  • Yanchev Tancho Popganchevnek, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház lelkésze a magyarországi bolgár ortodox közösség körében végzett több mint négy évtizedes lelkipásztori szolgálata elismeréseként.

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott:

  • Békési János Emil, a Kamerával az Erdőért Egyesület alapító tagja a civil szervezetek tevékenységének bemutatása és népszerűsítése érdekében végzett munkája elismeréseként.
  • Bodor Lászlóné, a Tolna Megyei Kormányhivatal Tamási Járási Hivatala nyugalmazott osztályvezetője a közigazgatásban végzett több mint három évtizedes, magas színvonalú munkája elismeréseként.
  • Gurály Edina Erzsébet, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete igazgatója a rászorulók támogatása, különösen az Ukrajnából érkező menekültek megsegítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.
  • Sebő Tamás Péter, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Esztergomi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya vezetője, járási főállatorvos a közigazgatás állategészségügyi területén végzett több évtizedes, magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként.
  • Szabján Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Vészhelyzetkezelési Munkacsoportja vezetője az elmúlt évek humanitárius katasztrófahelyzeteiben tanúsított rendkívüli helytállása, valamint vezetői tevékenysége elismeréseként.
  • Szabó Ildikó egykori atléta, olimpiai 5. helyezett távolugró példaértékű sportpályafutása elismeréseként.
  • Szedmák Tamás, a kiskőrösi Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület alelnöke a civil közösség érdekében végzett munkája, valamint a Bács-Kiskun megyei civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatásában vállalt szerepe elismeréseként.
  • Tolnai Sándor, a salgótarjáni Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány alapító kuratóriumi tagja a civil közösség érdekében végzett munkája, valamint a Nógrád megyei civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatásában vállalt szerepe elismeréseként.
  • Tóth Zoltán István, a Vas Megyei Kormányhivatal Celldömölki Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya vezetője, járási főállatorvos a közigazgatás állategészségügyi területén végzett magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként.

Magyar Bronz Érdemkeresztet kapott:

Kuzma Endre ácsmester, egyéni vállalkozó Pányok és térsége oktatási, egyházi és magántulajdonú épületei tetőszerkezetének kialakítása és felújítása során végzett több mint négy évtizedes, magas színvonalú szakmai munkája, valamint a község érdekében végzett elkötelezett közösségi tevékenysége elismeréseként.

 

Forrás: index.hu