Készül a város tortája
Fotó: Szarka Lajos

Már zajlanak a próbasütések a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Technikum konyhájában, ahol pénteken 3000 szelet fehér csokis jonatán alma torta készül el az idei Városnapra. Aznap, 18 órától bárki megkóstolhatja majd a Kossuth téren.

 

A koronavírus-világjárvány miatt az elmúlt két évben elmaradtak a nagy városnapi rendezvények, idén azonban újra megtartják május 13-án és 14-én. Ahogyan megszokhatták, elkészítik a város tortáját is, amit pénteken 18 órától a nagyközönség is megkóstolhat majd. Ezúttal 50 felnőtt- és alapozó képzésben részt vevő cukrász és szaktechnikus diák fogja megsütni másfél nap alatt a fehér csokis jonatán alma tortát, abból is 3000 szeletet. Kedden már el is kezdődtek a próbasütések, hiszen ekkora adagban még soha nem készítettek süteményt a sipkaysok.

– A folyamatot tekintve először mindig kigondolunk egy olyan tortát, ami alapanyagában mindenképpen magán hordozza megyénk jellemzőit, ezt követően pedig a gyakorlatban is megvalósítjuk, többször is. Miután az elméletben megalkotott torta elképzelése meg tud valósulni a gyakorlatban is, akkor már azt próbáljuk, hogy mindebből hogyan tudunk elkészíteni 3000 darabot. Ez mindenképpen nagyon érdekes és nagy kihívás számunkra, hiszen ennyi szelet sütemény még soha nem készült el a Sipkay konyhájában – tájékoztatott Kollonay István ötletgazda, szakoktató, olimpiai bronzérmes cukrászmester.

Idén a jonatán alma lesz a legfőbb alapanyaga az idei várostortának, ami 60 kg fehér csokoládé, 320 kg alma, 2400 db tojás, 50 kg vaj és 38 kg liszt feldolgozásával készül majd el.

A modern cukrászat minden jegyét magán viselő készítmény egyben hagyományőrző is lesz, így méltó módon állít emléket a városalapító elődeinknek. A kilátogatók pénteken 18 órától kóstolhatják meg a Kossuth téren.

Kapcsolódó galéria

Sütik a Város Tortáját