Óvodakert-átadó ünnepséget rendeztek a Városmajor úti óvodában a Madarak és fák napja alkalmából
Fotó: Trifonov Éva

Óvodakert átadó ünnepséget rendezett a Madarak és fák napja alkalmából a Búzaszem Nyugati Óvoda Városmajori Tagintézménye. Az intézmény immár harmadik alkalommal nyerte el a Zöld Óvoda címet, és madárbarát intézmény is, így kiemelt figyelmet fordítanak a környezettudatos nevelésre.

 

Idén már az Örökös Zöld Óvoda címre pályázik a Búzaszem Nyugati Óvoda Városmajori Tagintézménye. Az óvodai nevelőmunka hangsúlyos eleme a természet- és állatvédelem, valamint a környezettudatosság – az ezekben a témákban szervezett rajz-, mese- és versmondó versenyek állandó szereplői az ide járó gyermekek.

– Nagy büszkeségem, hogy a Búzaszem Nyugati Óvoda mind az öt intézménye Zöld Óvoda. Ezért nekünk nagyon sokat kellett, kell és a jövőben is kell majd tenni. Egy nagyon hosszú kritériumrendszernek kell megfelelni. A Mezőgazdasági Minisztérium dönt arról, hogy ki kapja meg a címet, és ki nem – részletezte a Zöld Óvoda cím jelentőségét Szalainé Benyusz Klára, a Búzaszem Nyugati Óvoda intézményvezetője.

A környezet szeretetére és védelmére nevelés a mindennapokban és a jeles napok alkalmával is hangsúlyos az intézményben, így a Madarak és fák napja alkalmából egy régóta tervezett óvodakert átadását rendezték meg. Az alkalomhoz egy külsős rajzpályázat díjátadása is kapcsolódott, a szalagátvágás előtt pedig verssel és énekkel készültek az óvodások.

– Régi vágyunk volt, hogy készítsünk egy óvodakertet, és mivel nagyon sokat dolgoztunk ezen, úgy gondoltuk, hogy legyen egy szép, ünnepélyes átadója.  Nagyon fontosnak tartjuk, hogy főleg ebben a 3 és 7 év közötti korosztályban a gyerekek egészség- és környezettudatos nevelésben részesüljenek, hogy ha felnőnek, akkor értékőrző felnőttekké váljanak, akik szeretik a természetet és egészségesen tudnak élni – emelte ki Hegedűs Mónika, a Búzaszem Nyugati Óvoda Városmajori Tagintézmény tagintézményvezetője, továbbá kiemelte, nagyon fontosnak tartja, hogy az átadott óvodakertben a pedagógusok és az óvodások közösen munkálkodhassanak majd.

Fűszer és gyógynövények, valamint zöldségfélék kerültek az óvodakertbe, többek között bazsalikom, kakukkfű, paradicsom és napraforgó is megtalálható az ágyásokban. Az óvoda pedagógusai és a gyermekek együtt ültették a növényeket és a gondozásukat is közösen végzik majd a jövőben.

– Nagyon tetszik nekünk a kert! Paradicsomot, dinnyét, borsót, zöldséglevelet, paprikát, epret és málnát is ültetünk majd – mesélte a Búzaszem Nyugati Óvoda Városmajori Tagintézményének két óvodása, Kertész Bence és Csiszár Zsuzsa.

Az óvodakertet immár hivatalosan is átadták a gyermekek számára, a közös munka elkezdődött, a pedagógusok pedig remélik, ezzel még közelebb hozzák a természetet az óvodásokhoz.

Kapcsolódó galéria

Ökokert átadás a Városmajor utcai óvodában