Kék séta – Az autizmus világnap alkalmával a Kossuth téren gyűltek össze a betegségben érintettek és gondozóik

Az Új ÉFOÉSZ és a nyíregyházi önkormányzat szervezte az úgynevezett Kék sétát hétfőn délután, mely alkalom esztendők óta az autizmussal élőkkel való szolidaritás jelképe. Az Értelmi Fogyatékosok helyi szervezete mellett az önkormányzat képviselője is beszámolt azokról a lépésekről, melyek a spektrumzavarral élők fejlődését, gondozását támogatják. Beszélhetünk a Fogyatékosságügyi Tanácsról, a Kék Szirom lakóotthonról, vagy az Őz utcán nyílt nappali foglakoztatóról, akár az Önálló Életviteli Centrumról.

Többféle megközelítése van az autizmus kezelésének, más elképzelések vannak a betegség diagnózisa és oka körül. Egy biztos, paradigmaváltást emlegetnek az autista szervezetek. Megjelennek nemcsak nyugat-európai, hanem tengerentúli szakemberek, akár Nyíregyházán is. Lényeges javulást a korai fejlesztés jelent, melyet 1-2 éves korban kell szakemberrel együttműködve elkezdeni. A gond az, hogy sok esetben későn jelentkeznek a tipikus tünetek.

„Az a helyzet, hogy nagyon sokat fejlődött az autizmussal való foglalkozás. Nagyon magas szintre jutott el szakmailag, de mégsem terjedt el, ahogyan kellene. Az emberek mégsem ismerik az autistákat. A szülők is nehezen jutnak el odáig, hogy valakihez forduljanak, mikor született egy gyerekük és felmerül a probléma. A védőnők tudják már, ők nagyon sok mindent tanulnak már, és biztos, hogy fel is világosítják őket. Mégis probléma, hogy sokszor nagyon későn jut el a gyerek szakemberhez, amikor már nehezebben fejlődik az értelmi képessége” – fogalmazott Tarnai Ottóné, az Új ÉFOÉSZ elnöke.

A külföldi gyakorlat szerint szoros együttműködésben kell dolgozzon a család az óvodai, iskolai szakemberekkel. Ennek hiányában megvonhatják a szociális ellátást is. Az Értelmi Fogyatékosok Országos Érdekvédelmi Szervezete a Búza tér 20. szám alatt működő Önálló Életviteli Centrumban fogadja a jogi, munkaügyi, családi kérdésekkel hozzájuk fordulókat. Itt tájékozódhatnak az autistáknak kifejlesztett applikációról, mely jelképekkel, ábrákkal segíti használóját.

„Az önkormányzat két síkon kell, hogy segítsen. Az egyik a civil szervezet támogatása. Nem véletlenül alakítottuk meg a Fogyatékosságügyi Tanácsot, és igyekszünk egyfajta koordinációt ellátni. Nekünk minden civil szervezettel és minden önkéntes szervezettel együtt kell működni, és együtt is működünk. Azért, hogy segítsük az autistákat és a fogyatékkal élőket. Ez az informális része, az önként vállalt része a dolognak, de az önkormányzatnak van egy hivatalos, kötelező feladata, amelynek – azt gondolom – az alapjain a védőnői hálózat helyezkedik el, hiszen a korai felismerés, a korai fejlesztés az minden betegségnél, minden részképességzavarnál nagyon fontos. Erre épül rá az óvodai nevelésben és az iskolában a sajátos nevelési igényű gyerekeknek a nevelése” – tájékoztatott Jászai Menyhért alpolgármester.

Több mint 80 gyerekkel foglalkoznak az önkormányzat óvodáiban speciális csoportban. Ismert ezen a területen a Kereszt és a Búza utcai intézmény. Önként vállalt és kötelező feladat is az önkormányzat számára a fiatal felnőttekről való gondoskodás. Lehetőség van erre a Kék Szirom Lakóotthonban, melyet az év elején vett át Nyíregyháza városa. A bentlakásos lehetőség mellett megnyílt az Őz utcai nappali ellátó centrum is, mely szintén a Szociális Gondozási Központ intézménye. Mindezek munkáját és mindenféle hátránnyal élő ember támogatását a Nyíregyházi Fogyatékosságügyi Tanács koordinálja.