Katonai életpályamodell – A fiatalok toborzása kiemelt feladata a Magyar Honvédségnek

Egyre több intézmény csatlakozik a Honvéd Kadét Programhoz, országos szinten már a 120-at is meghaladja a részt vevő intézmények száma. A katonai életpályamodell versenyképes jövedelmet, modern eszközöket és minőségi körülményeket biztosít a jelentkezőknek. A Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ, illetve a Magyar Huszár Alapítvány közösen szervezett előadást az érdeklődőknek a Kállay-házban.

Nagy érdeklődés övezte az előadást a katonai életpályamodellről, amelyet a Kállay-házban szervezett a területvédelmi ezred oktatási és kulturális központja. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fókuszában a katona áll, kiemelt cél az egyéni harcászati felszerelés korszerűsítése, a katonák megbecsültségének növelése, az illetmények emelése, a kiszámítható életpálya biztosítása.

Fontos a toborzás

A katonai életpálya egy folyamatosan vizsgált terület, korábban is fontos volt, de néhány éve, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kezdetétől kifejezetten erősítik ezt a területet is, illetve vonzóbbá tenni a fiatalok részére – mondta Bánki Filipp alezredes.

Ha már katonai életpályáról beszélünk, akkor fontosnak tartom megemlíteni, hogy nemcsak az aktív szolgálatot teljesítőkre gondolunk, amikor a katonai életpályát említjük, hanem az azt megelőző életkorban lévő fiatalokat is, illetve a karrier után a rendszerből kikerülőre is gondolunk és minden egyes területet egyformán szeretnénk erősíteni, természetesen az erőforrások függvényében. Most amire nagyon büszkék vagyunk, az elsősorban a fiataloknak a bevonzása a különböző, a Honvédelmi Minisztérium által finanszírozott programokba, mint például a Honvéd Kadét Program, amely most már 7109 tagot számlál, 54 százalékos növekedést értünk el a tavalyi évhez képest, és most már több mint 120 iskola vesz részt ebben a programban” – nyilatkozta a Magyar Honvédség Oktatási és Ifjúságstratégiai Főosztály vezetője.

Honvéd Kadét Program

Középiskolák kapcsolódhatnak be a programba, ahol a diákok honvédelmi alapismeretek tantárgyat tanulnak, amiből akár érettségizhetnek is, illetve különböző sporthoz és egyéb érdekes témákhoz köthető délutáni elfoglaltságokon vehetnek részt, amelyek még ha nem is kifejezetten katonaiak, de mégis csak a honvédelem fontosságát próbálják hangsúlyozni – tette hozzá Bánki Filipp. Nyíregyháza katonaváros volt, a megyeszékhely mai napig büszke erre, több helyi intézmény is részt vesz a Honvéd Kadét Programban, itt működik a 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, valamint már honvéd kollégiumba is járhatnak a középiskolások. Mind a városvezetés, mind a honvédség részéről fontos a kapcsolat.

Nyíregyháza, a katonaváros

Egy jó darabig nem volt aktív szolgálatot teljesítő katona vagy alakulat Nyíregyházán, de egy ideje a területvédelmi ezred igen markánsan részt vesz a város életében. Fontos megemlíteni az oktatási és kulturális központot, amit szándékosan azért hoztunk létre annak idején, hogy a településsel és a lakóival, valamint a honvédség és a lakosság között egy hidat építsen. A társadalmasítás az egyik legfontosabb prioritásunk most ezekben az időkben, nemcsak a háború miatt, hanem azért is, hogy az állampolgárok észrevegyék, lássák és megértsék annak a fontosságát, hogy mi létezünk, értük vagyunk” – tette hozzá Bánki Filipp alezredes.

Az Önkéntes Tartalékos Rendszer fejlesztésének eredménye, hogy ma már több mint tizenegyezer önkéntes tartalékos katonája van a Magyar Honvédségnek, a toborzás mellett viszont fontos a megfelelő megtartó erő is. Jelenleg nagy hangsúlyt fektetnek a technikai eszközök korszerűsítésére is, a lehető legmodernebb eszközöket szerzi be a Magyar Honvédség.

Kapcsolódó galéria

A katonai életpályamodell - előadás