Karácsonyi segítség – A Magyar Vöröskereszt és a Katolikus Karitász is folyamatosan gyűjti az adományokat
Fotó: illusztráció

A Magyar Vöröskereszt és a Katolikus Karitász is folyamatosan gyűjti az adományokat a megyében. Általános iskolákban, áruházakban várják az önkéntesek a felajánlásokat, amely lehet tartós élelmiszer, tüzelőanyag, valamint pénzadomány is. Ezeket szeretnék majd a karácsonyi időszakkal kezdődően eljuttatni a nélkülöző családokhoz és a rászorulókhoz. 

A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei a beérkezett készletekből – a korábbi évekhez hasonlóan – ezúttal is csomagokat készítenek majd, amelyeket az egyes megyei és területi szervezetek juttatnak el az adott megyében élő rászorulóknak. A szervezők minden adományt szívesen fogadnak, amely egy hónapnál tovább megőrzi a minőségét, de azért, hogy megkönnyítsék a döntést, készítettek egy listát. Ezen az adományozás szempontjából leghasznosabb termékek vannak feltüntetve.

„Ebben az évben is elindítottuk a „Csak egy kis apróság” akciónkat, amelynek az a célja, hogy a gyerekek minél hamarabb találkozzanak az adományozás nagyszerűségével. Ez az év senkinek sem könnyű, de reméljük, hogy sokan tudnak segíteni a rászoruló családokon. Ebben az időszakban most még rosszabb lehet a rászorulók anyagi helyzete, mi arra számítunk, hogy növekszik az adománykérők száma, és ez az időszak nemcsak a karácsonyi, hanem a nehezebb téli hónapokra, januárra és februárra is át fog húzódni.”

A Magyar Vöröskereszt már megkezdte az áruházakba szervezett gyűjtőakcióját, a következő időszakban pedig a Korzóban várják majd az adományozókat. A Katolikus Karitász is folyamatosan gyűjti a felajánlásokat megyeszerte. Leginkább tartós élelmiszereket, tüzelőanyagot és pénzadományokat várnak. A megyében közel ezer önkéntes dolgozik azon, hogy megsegítsék a rászoruló családokat – mondta el Csordás Gábor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Karitász Szervezetének igazgatója.

„A szokásos nehéz helyzetben lévőkön kívül most az Ukrajnából menekülőket is segítenünk kell. Már látszik, hogy a gyűjtés is nehézségekbe fog ütközni, hiszen az energiaválság miatt az emberek óvatosabbak az adományozással. Hétvégenként tartós élelmiszereket gyűjtünk az áruházakban, a gyerekeket pedig arra biztatjuk, hogy a szegényebb sorsú gyerekeknek gyűjtsenek az Angyalbatyu akció keretében. Mi magunk is rendszeresen gyűjtünk, az országos karitász akciója keretében a templomokban gyűjtünk, és a saját forrásainkat is mozgósítjuk, hogy azokon a településeken, ahol nincs is kitől gyűjteni, oda is el tudjuk juttatni az adományokat a rászorulóknak.”

Az energiaválság kapcsán nagy kihívás, hogy a pénzadományokból tüzelőt vegyenek, kályhákat is kiosztottak már a rászorulóknak, és folyamatosan gyűjtik a tüzelőanyagot is. A gyűjtések kapcsán nehézséget okoz, hogy a tartós élelmiszerek egy részét az emberek is nehezebben szerzik be – tette hozzá az igazgató, aki elmondta, a megyében 43 helyen működik önkéntes csoport, akik az adományokat gyűjtik és osztják szét. A nagyobb városokban a plébániákon, vagy akár katolikus iskolákban is fogadják a felajánlásokat.