Karácsonyi hagyományok Lengyelországban és Bielsko-Białában
Karácsonyi hagyományok Lengyelországban és Bielsko-Białában

Az alábbi vendégsorokat Bielsko Białából, Nyíregyháza egyik lengyelországi partnervárosából kaptuk. Köszönet az ottani önkormányzatnak a hagyományaikat bemutató, színes anyagért!

A legfontosabb karácsonyi ünnepségek Lengyelországban december 24-én vannak. Ekkor kerül sor a lengyel „wigilia” néven ismert szenteste-vacsorára. Ez az egyik legrégebbi és legszélesebb körben megtartott lengyel hagyomány. A családok túlnyomó többségében, mind a hívők, mind a nem hívők körében, egy ünnepi étkezésre kerül sor, fehér terítővel leterített asztalon. Jézus születésének emlékére szénát helyeznek az abrosz alá, és egy üres helyet hagynak a váratlan látogató számára. A hagyomány szerint tizenkétféle ételnek kell lennie az asztalon, a tizenkét apostol tiszteletére. Akkor veszi kezdetét az ünneplés amikor megjelenik az este első csillaga. A szenteste legjobban várt része mind a gyermekek, mind a felnőttek számára az ajándékcsere. A lengyel kulináris hagyományok régiónként változnak. Az ételek lehetnek: hal, vörös céklaleves vagy vadgombaleves, ponty, mákos tészta, zselés hal, hering tejszínben vagy olajban, vagy Kutia – mákos, mézes és diós búzapuding.

Piros céklaleves galuskával @ MichalLech / Pixabay

A „Makowki” a legnépszerűbb karácsonyi desszert Sziléziában: egy tálba rakott kenyérdarabokat tartalmaz, mákkal, mézzel és bakalie-vel (magokkal, aszalt gyümölccsel) keverve @ MichalLech / Pixabay

Számos szokás kapcsolódik az egész karácsonyi időszakhoz. Ide tartozik a karácsonyi dalok éneklése és a karácsonyfák díszítése röviddel karácsony előtt. Egy másik nagyon népszerű lengyel karácsonyi hagyomány: a vékony ostyadarabok ('opłatek') törése és megosztása a családtagokkal jókívánságok kíséretében. Ez hagyományosan azelőtt történik, hogy az emberek leülnének a szenteste-vacsorához.

Az ajándékozás, amely a december 24-i karácsonyi vacsorát követi, az egyik legkedveltebb lengyel hagyomány. A régiótól függően, különféle karakterekben hisznek, akik az ajándékokat elhozzák. A legtöbb lengyel a karácsonyi ajándékát a Mikulástól kapja. Nyugat-Lengyelországban azonban az ajándékot a „Csillagember” hozza (lengyelül Gwiazdornak hívják). Lengyelország nyugati és déli részén úgy gondolják, hogy egy kis Angyal teszi az ajándékokat a karácsonyfa alá. Sziléziában a kis Jézuska (lengyelül: Dzieciątko) felelős az ajándékok átadásáért, keleten azonban a Frost atya/Jégapó (Uszanka). Ezt a hagyományt Oroszországból hozták a 19. században. Ami az ajándékozást még különlegesebbé teszi, az az első csillag várásának hagyománya. A gyerekek karácsony estéjén figyelik az eget, és várják az első csillag megjelenését. Az ajándékok csak ezután jelenhetnek meg a fa alatt. A karácsonyi énekek vallásos jellegűek, vacsora után szokás énekelni. A karácsonyi vacsorát követő éjfélkor sok lengyel templomba megy, hogy részt vegyen az éjféli misén.

A karácsonyt és a Boxing Day-t, amelyet a karácsony első és második napjának neveznek, hagyományosan rokonoknál töltik a lengyelek, még akkor is, ha ehhez nagy távolságokat kell megtenniük. Lengyelországban a karácsonyi vásároknak nincs nagy hagyománya, mint például Németországban vagy Ausztriában. Viszonylag új eseménynek számítanak. A karácsonyi piacok azonban Lengyelországban évről évre nőnek. Krakkóban van messze a legnagyobb karácsonyi vásár, Wroclawban pedig az egyik legszebb piactér található, amely a helyszínt biztosítja a vásárnak. Más városokban is tartanak kisebb rendezvényeket. Lengyelország déli részén, Bielsko-Białában van az egyik legbájosabb karácsonyi vásár, amely minden ünnepi évszakban a hűséges rajongók jelentős csoportját összehozza. A vásár erőssége a változatos kézműves ételekben és a finom forralt borokban rejlik, de különféle kézzel készített fa játékok, karácsonyi díszek és egyéb apró ajándékok és csecsebecsék is megvásárolhatóak. Sajnos a COVID-19 korlátozások miatt az eseményt az idén le kellett mondani.

Karácsonyi vásár Bielsko-Białában, 2019, madártávlat @NadDachami

Karácsonyi vásár Bielsko-Białában, 2019 @Dorota Koperska

Karácsonyi vásár Bielsko-Białában, 2015 @Lucjusz Cykarski

Christmas market in Bielsko-Biała, 2015 @LucjuszCykarski

Karácsonyi vásár Bielsko-Białában, egy fából készült játékokat árusító bódé, 2019, @Dorota Koperska

December elejétől, mint a világ számos városa, Bielsko-Biała is ünnepi fénybe öltözik. Az ünnepi események hivatalosan a karácsonyfaégők meggyújtásával kezdődnek, december 6-án. Általában a város több helyszínén is felállítanak karácsonyfát, fényekkel és díszekkel díszítve, de szikrázó fényfűzérek kerülnek a lámpaoszlopokra és a fákra is. Bielsko-Biała látványossága az egyedi készítésű dekoráció, amely az itt készült rajzfilmek, például Bolek & Lolek és Reksio karaktereit mutatja be. A városnak kemény döntéseket kellett hoznia, amelyek a karácsonyi díszek és a fények kiadásainak csökkentését eredményezték. Azonban, Bolek & Lolek és Reksio, mint a helyi örökség része, sötétedés után is fényeivel színesítheti a várost.

Bielsko-Biała, karácsonyi világítás @UMBB

Bielsko-Biała, karácsonyi világítás @UMBB

Lengyelországban, hagyományosan a karácsony egy jelentős családi esemény, amelyet a lengyelek nagyon várnak.  A nagy családi összejöveteleken több órán keresztül tart a vacsora, sokat nevetnek, ünnepi éneket énekelnek. A mostani karácsonykor is lehetséges lesz ez? Mindannyian feltesszük magunknak ezt a kérdést. Biztonságos lesz az idős családtagoknak karácsonykor megölelni unokáikat? A családtagok találkozása nem lesz túl kockázatos? A Lengyelországban jelenleg érvényes korlátozások szerint, a magánházakban szervezett találkozók legfeljebb 20 fő részvételével engedélyezettek (2020. november 18-án). De vajon megéri-e kockáztatni? Ez egy nagyon nehéz döntés, amivel a családoknak Lengyelországban szembe kell nézniük karácsonykor.