Kapj el, ha tudsz – Broadway musical Nyíregyházán, ősbemutató a színházban

Minden idők egyik legnagyobb amerikai csalójának igaz történetéből 2002-ben Steven Spielberg rendezett igazi kultuszfilmet Kapj el, ha tudsz címmel, Leonardo DiCaprio és Tom Hanks főszereplésével. Ez az alkotás lett az alapja a 2011-es Broadway musicalnek. A magyarországi ősbemutató jogát megkapta a Móricz Zsigmond Színház, így április 1-jén Jenővári Miklós és Illyés Ákos főszereplésével kerül a nyíregyházi közönség elé Horváth Illés rendezése.

Amerikai Egyesült Államok, hatvanas évek. Frank Jr. átlagos tinédzsernek mondható mindaddig, míg egy nap, apja adóproblémáit és anyja szerelmi viszonyát követően el nem szökik széthulló családjától, hogy sajátos karrierbe kezdjen: mindig más alakot öltő zseniális szélhámos lesz. Szédítő virtuozitással csekket hamisít, másodpilótának, orvosnak és ügyvédnek adja ki magát, még mindig a nagykorúságon innen... – szól a színházi ajánló. Frank briliáns, üstökösszerű pályafutása az egyik legjobb, csalásokra szakosodott FBI-ügynök érdeklődését is felkelti. A fiú nyomába ered, idővel szinte a megszállottja lesz, fő célja, hogy elkapja és rács mögé juttassa – írja a színházi ajánló. Ahogy a rendező fogalmaz, testi valójában nem látta a Broadway-előadást, viszont nagyon kedveli a filmet, és szívesen boncolgatja annak eszmeiségét, mert nem csak egyszerűen egy rabló-pandúr történetről szól a Kapj el, ha tudsz!

„Én nagyon sok mindent látok ebben a történetben. Apa-fia viszonyt, anya-fia viszonyt, férj-feleség, válófélben lévő férj-feleség, tehát nagyon sok olyan emberi vonatkozás, hétköznapi történet van ebben az előadásban, amivel tudunk azonosulni nézőként, és amit én szívesen boncolgatok rendezőként. Nagyon érzékeny és cizellált alakítást várok a színészektől e tekintetben. Azt gondolom, hogy ez egy érzékeny mű a műfaja mellett. Természetesen megvannak azok a regiszterei, a rabló-pandúr játéka, a szellemességek, amiktől a dolog élvezhető és könnyed lesz, ugyanakkor lesz neki valós emberi tartalma is” – fogalmazott az olvasópróbán a rendező, Horváth Illés.

Nem kis teher nyomja a produkció szereplőinek a vállát. Az előadás meg kell feleljen a közönség ízlésének, a jogtulajdonosoknak, és persze sok évig szeretné a színház repertoáron tartani a darabot, hogy a sikerrel kedvet csináljon a jövő évad nézőinek, bérleteseinek. 
A néző majd eldönti, hogy kinek szurkoljon. Talán a mellé áll, aki éppen színpadon lesz. Intenzív, kontinenseken áthúzódó fogócska kezdődik Frank és Carl között, melynek során üldöző és üldözött nem mindennapi kapcsolatba keveredik egymással, s az izgalmas párbaj mélyén egyre több szál köti őket össze... Nyíregyházán Jenővári Miklós és Illyés Ákos párharcáról szól majd a játék. A nagy szerepek mellett sok-sok izgalmas, kisebb szerep is van az előadásban.

Nem először találkoztak az előadás szereplői, hiszen ének- és táncórák előzték meg az olvasópróbát. Jelen volt természetesen a színház zenei vezetője, a musical karmestere, Tamás Attila is, aki zenészeivel ismét briliáns játékkal erősíti a produkciót. Az olvasópróbára megérkeztek a vendégművészek és gyakorlatos egyetemi hallgatók, illetve az ifjú táncosok is.

„Az egy nagy energiát jelent, amikor ennyi fiatalember, ennyi tehetség, és ilyen sok szereplő van egyszerre színpadon. A Művészeti Gimnáziumból és a saját társulatunk fiataljaiból is verbuválódott ez a sereg. Valóban impozánsan sokan vannak, ami mindig egy jó látványt és egy jó hangzást is ígér az előadás kapcsán, meg rengeteg fiatal energiát, amiből sosem elég” – mondta a rendező.

A két főszereplő mellett láthatják majd Nagyidai Gergőt, illetve egy másik szereposztásban Mészáros Árpád Zsoltot. Kuthy Patríciát, Horváth Margitot, Gulyás Attilát és Kosik Anitát. A rendező Horváth Illés, a dramaturg Sediánszky Nóra. A bemutató április 1-jén lesz a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán.