Kalucsni – Hazai ősbemutató a Móricz Zsigmond Színházban

A realista és önéletrajzi elemeket is tartogató Kalucsni a kortárs magyar irodalom egyik meghatározó alakja, Dragomán György második drámája. A szerző éppúgy, mint a rendező is Erdélyben született. Valós, kézzelfogható emlékeik vannak a rendszerváltás előtti kommunista Romániáról, a szekus világról.

Ez a 80-as évek Romániájában játszódik, egy erdélyi nagyvárosban. Egy család története, akik ki akarnak települni Ceausescu diktatúrájából, és annak lesznek következményei, áldozatai. Nem tudom van-e ebben bűnös. Felelős van, de, hogy bűnös van-e, azt majd a néző eldönti.

– vélekedett a rendező, Szikszai Rémusz.

Ebben a velejéig romlott, megnyomorító rendszerben üldöző és üldözött, megfigyelő és megfigyelt láthatatlan kötelékkel tapad egymáshoz. Kompromisszumokra van szükség, hogy a család megszerezze a hőn áhított kivándorló útlevelet.

Ahogy Szikszai Rémusz fogalmaz:

Az elején nagyon jól lehet rajta szórakozni, aztán a második felében jön a szívlapát. Olyan, mint az élet. Azt szokták mondani, hogy a Jóisten az egyik kezével ad, a másikkal elvesz, tehát ez igaz olyan értelemben is, hogy ami egy ideig vicces, az egy idő után már nem az.

A dráma gondolata kapcsolódik Euripidész művéhez, az Iphigeneia Auliszban görög sorsdrámához. A rendező szerint egyelőre meghatározhatatlan a Kalucsni műfaja.

Hazai kőszínházi ősbemutató lesz, hiszen eddig csupán egy kolozsvári stúdió előadást, illetve Máté Gábor színész osztályának egy vizsgaelőadását láthatta a közönség.

Hét nagy szerepet kínál a darab, melyben vendég lesz Kaszás Gergő, illetve egy egyetemi hallgató, Varga Fekete Kinga. A bemutató március 2-án lesz a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán.

 

Matyasovszki Edit

Fotó: Móricz Zsigmond Színház