Kábítószer-ellenes világnap – Bemutatták az új drogellenes stratégiához készült kutatást
Fotó: Szarka Lajos

Bemutatták a Nyíregyháza új drogellenes stratégiájához készült kutatási anyagot a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum kábítószer-ellenes világnapi ünnepi ülésén. Az elkészült új kutatásban a pandémia okozta változásokat is feltárják, valamint vizsgálják a megváltozott fogyasztási szokásokat, továbbá azt is, hogy a droghasználat hány embert érinthet a városban.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma ünnepi ülést tartott a kábítószer-ellenes világnap alkalmából, melynek idei nemzetközi szlogenje: „Ossz meg tényeket a drogokról, ments életeket!” Az idei év központi témája a „Helyzetelemzés a Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum drogellenes stratégiájának megújításához” című kutatási anyag bemutatása. Nyíregyháza MJV Önkormányzata évekkel ezelőtt hozta létre a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot, amelyben civil és szakmai szervezetek is részt vesznek – mondta el dr. Ulrich Attila alpolgármester, a NYÍRKEF társelnöke.

„Ez egy nehéz terület, különböző ágai vannak, van egy prevenciós, egy bűnüldöző és egy gyógyításos, utógondozásos szakasza, ráadásul egy folyamatosan és gyorsan megújuló, változó piac van, nagyon stabilnak tűnő fogyasztói körrel. Ez egy olyan probléma, ami családokat, környezetet tesz tönkre, és az nem célja az önkormányzatnak, hogy a fiatalokat hagyja olyan útra lépni, ami nem biztos, hogy kikövezett és egyenes, éppen ezért az elnök egy szaktekintély, dr. Erdélyi Ágnes, tehát ez egy olyan dolog, amit soha nem árt elégszer elmondani.”

Stratégia

Az elkészült új kutatásban a pandémia okozta változásokat is szem előtt tartják. Az adatgyűjtés kitért arra, hogy mennyi ember érintett, őket milyen szinten érinti a droghasználat problémája, és hogy a különböző szervezetek hogyan tudnak együtt dolgozni, minél hatékonyabban, megszervezve a város és környéke drogprevenciós tevékenységét – tette hozzá dr. Erdélyi Ágnes főorvos, a NYÍRKEF elnöke.

„Egy kicsit átrajzolódott a tudatmódosító szereket használók gyakorlata, korábban nagyon nagy számban használtak dizájnerdrogokat, herbált és mindenfélét, most úgy látjuk, hogy kettéoszlott a kipróbálók csoportja, úgy tűnik, sok olyan információt tudnak már a fiatalok, hogy ezek a szintetikák, amik lehet, hogy nincsenek a tiltólistán, mennyivel károsabbak, mennyivel hamarabb okoznak egészségkárosodást és függőséget, ezért óvatosabbak is a kipróbálással, és inkább a klasszikus drogok felé megy vissza, legalábbis az egyik réteg, akik ezeket meg tudják fizetni, hiszen az árkülönbség nagyon jelentős, és a hozzáférhetőség is nagyon jelentős különbség.”

A pandémia alatt azt gondolták a szakemberek, hogy a karantén miatti lezárások és az izoláció miatt emelkedni fog a függők száma, ezzel szemben azonban csökkent a problémás droghasználók száma. A főorvos hozzátette, ez az új helyzet is további gondolkodásra készteti a szakembereket.

Kapcsolódó galéria

KEF fórum 20210702