Kabay-díjat kapott Szőnyi Mihály

Szőnyi Mihályt jutalmazta 2022-ben Kabay-díjjal az MTESZ megyei egyesülete. A díjazott az iskolai rendszerben és a felnőttképzésben kifejtett szakmai munkájáért, oktatásszervezésért, óraadásért, továbbképzések megtartásáért és vizsgáztatásért, nem utolsósorban pedig a szakmai fejlesztéseiért kapta a rangos elismerést.

 

Az MTESZ megyei egyesületének az a hivatása, hogy a műszaki és természettudományos gondolkodás fejlődését elősegítse a megyében és a régióban. A szervezet, illetve annak jogelődje a ’70-es években alapította a Kabay-díjat. Kabay János az Alkaloida megszervezője, aki Tiszavasváriban született, és feltalálta, hogyan lehet a mákból ipari mennyiségben előállítani a morfint.

„A Kabay János-díjat idén 48. alkalommal ítéljük oda. Elsősorban annak adjuk a díjat, aki a megyében a tudományban valamilyen kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Idén Szőnyi Mihály kapja a díjat, aki épületgépész szakos, és ebben a szakmában nyújtott teljesítéséért, valamint a felnőttképzésben részt vett teljesítményéért kapja ezt a díjat” – mondta el Losonczi László, az MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület nyugalmazott igazgatója.

A díjat már közel 80. alkalommal adták oda idén, csupa olyan megyei szakember, akik a szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtottak hosszú időn keresztül. A 48. Kabay-díjat adták át idén, Szőnyi Mihály több évtizedes szakmai munkáját ismerték el ezzel.

„Számomra ez egy nagyon nagy megbecsülést jelent, az iskolai rendszerben és a felnőttképzésben kifejtett szakmai munkámért kaptam ezt a kitüntetést, oktatásszervezésért, óraadásért, továbbképzések megtartásáért és vizsgáztatásért, és nem utolsósorban a szakmai fejlesztésekért. A szakmában 50 éve vagyok, elég fiatalon kezdtem a pályát, az utolsó időszakomat szakmai igazgatóhelyettesként töltöttem az Inczédyben” – mondta el Szőnyi Mihály Kabay János-díjazott.

Az eredetileg ’40-es évek legvégén alakult MTESZ, megyénkben egyesületben olvadt össze a közelmúltban, melyben az atomfizikától a legkorszerűbb informatikán át a gombákig sok mindennel foglalkoznak a tudós emberek.