Jubileumi tanévnyitóval indult az év a százéves Vasvári Pál Gimnáziumban
Fotó: Trifonov Éva

Fennállásának századik évfordulóját ünnepli idén a Vasvári Pál Gimnázium. Erre emlékezve jubileumi évnyitóval kezdődött a tanév a nyíregyházi iskolában. A diákok műsorát követően újra felavatták Vasvári Pál emlékszobrát, az alkotás megújult és az iskola bejárata mellett kapott helyet.

 

– Ma, 2021. szeptember elsején századszor hangzik el ebben az intézményben az új tanévet köszöntő igazgatói beszéd. Az elsőt 1921-ben dr. Néveri János mondta el, a város újonnan alapított iskolájában, a Királyi Katholikus Gimnáziumban.

Kovács Ágnes, a Vasvári Pál Gimnázium igazgatónője nyitotta meg az iskola fennállásának századik évfordulójára megemlékező jubileumi tanévnyitó ünnepséget. Majd az intézményben működő színjátszó kör időutazó előadásával folytatódott a rendezvény, egy mai korban élő vasváris diák és egy régi diák beszélgetését hallhatták a résztvevők.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az ünnepségen elmondta, a Vasvári volt a Kossuth Lajos Gimnázium után a város második gimnáziuma, amely az elsők között létrejött. Hozzátette, az elmúlt száz év viharait túlélve az intézmény fennmaradt, folyamatosan tudott fejlődni és teszi ezt a mai napig is. Az iskola részt vállal a város közösségi életében, a városvezetés pedig mindent megtesz, hogy minél modernebb és korszerűbb lehessen.

– Én azt kívánom, hogy ezt a szellemiséget, ezt a közösséget és ezt az értéket őrizze meg az iskola, a következő száz évben is legyen ilyen sikeres, ugyanennyi sikeres diákot engedjen majd az útjára – fűzte hozzá a polgármester.

A Vasvári Pál Gimnázium padjaiból kikerült diákok az élet minden területén megállják a helyüket, számos volt diák ismert és sikeres lett. Innen indult útjára dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is, aki szeretettel gondol vissza középiskolás éveire.

– Én akkor is sportoltam, nagyon nagy hálával tartozom a tanáraimnak, nagyon sok mindent kaptam tőlük, és ha ők nem olyan pedagógusok, mint amilyenek voltak, akkor én ma nem lehetnék ma itt így – mondta el dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Az ünnepséget követően újraavatták, majd megkoszorúzták Berki Nándor szobrászművész domborművét, amely az iskola bejárata mellett kapott helyet.

Kapcsolódó galéria

Tanévnyitó ünnepség a 100 éves Vasvári Pál Gimnáziumban