Hatalmas élmény volt a paralimpia - Tarjányi István hazatért Japánból

Életes első paralimpiáján vehetett részt Tarjányi István. A nyíregyházi kerekesszékes vívó kardban és párbajtőrben indulhatott, és előbbiben a nyolcadik helyen végzett. A fő vélja most az, hogy Párizsban is ott legyen a játékokon. 

Egyelőre még az időeltolódás miatti átállással küzd Tarjányi István. Az NYVSC kerekesszékes vívója Japánból tért haza, élete első paralimpiájáról. A tokiói játékokon kardban nyolcadik lett, párbajtőrben pedig a csoportküzdelmek után nem jutott tovább a kieséses fázisba. Három meccsén is egy tus döntött, mindháromszor 5-4-re a rivális nyert. 

- Túlzás lenne azt állítani, hogy szerencsés voltam. A kard sorsolása során nehéz ágra kerültem, majd a kieséses szakaszban azt a lengyel ellenfelet kaptam, akinek a stílusa nem nagyon fekszik, a későbbi győztes kínait például már többször is legyőztem. Sajnáltam, mert jó formában voltam, és ami engem is meglepett, hogy egyáltalán nem volt lámpalázam. Végül a nyolcadik helyen zártam. Azt gondoltam, hogy ennél nehezebb dolgom már nem lehet, de másnap párbajtőrben egy nagyon nehéz csoportba kerültem. Jó mérkőzéseket vívtam, és szoros mérkőzéseken veszítettem. De nem vagyok csalódott, hatalmas élmény volt ott lenni Japánban, és óriási motivációt ad, hogy 2024-ben Párizsban is részese legyek a játékoknak – mondta Tarjányi István.

Bár szurkolók nem lehettek a versenyen, a vívó számára a paralimpia hangulata örökre emlékezetes marad. Idehaza sokan szorítottak Istvánnak, többek között edzője, Pákey Béla is. 

- Tarjányi István a nulláról kezdte évekkel ezelőtt ezt a sportot, és bebizonyította, hogy szorgalommal és sok munkával, el lehet jutni a paralimpiára. Sajnos nem lehettem mellette a versenyen, de előre megbeszéltük, hogy kritikus szituációkban mit kell tennie. Persze bosszantó volt itthonról nézni, hogy néhány párharcot minimális különbséggel veszített el, de nagyon büszke vagyok rá, és még nem ért fel a csúcsra – mondta Pákey Béla edző.

Tokióban a paralimpikonokat ugyanolyan körülmények fogadták, mint az olimpia résztvevőit. A Covid-járvány miatt szigorú biztonsági előírások voltak érvényben, a versenyzők pedig csak rövid ideig tartózkodtak a teljesen elzárt olimpiai faluban. A nyíregyházi sportoló most egy kis pihenőt kap, majd megkezdődik a felkészülés a világkupa sorozatra.