Jól halad a szociális tűzifaprogram a Nyírerdőnél is
Fotó: Illusztráció

December elsején elindult, és jól halad a szociális tűzifaosztás Nyíregyházán. Egy család maximum öt mázsa tüzelőanyagot kaphat ebben az évben is, a kérelmek felvétele folyamatos a Család- és Gyermekjóléti Központon keresztül. A veszélyhelyzet miatt telefonon lehet leadni az igényeket, a szállításról pedig mindenkinek saját magának kell gondoskodni.

Szociális tűzifaprogram

A kormány által meghirdetett szociális tűzifaprogramban 170 település összesen több mint 47 ezer köbméter tüzelőt igényelt a Nyírerdőtől, ez 13 ezer köbméterrel haladja meg az előző évi mennyiséget. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 127 önkormányzat kötött szerződést a társasággal. Főként a térségben jellemző keménylombos fafajokat, akácot, tölgyet és kőrist vásárolnak az erdőgazdaságtól.

„A Nyíregyháza környéki települések közül 25 mintegy 6500 köbméter tűzifát vásárol a Nyírerdőtől. Jól haladunk a kiszállítással, Nyíregyháza környékén 80 százalékot meghaladó teljesítést tudhatunk magunk mögött, és a következő évre így már nem sok mennyiség marad, időben el tudják juttatni a megfelelő helyre a fát. Jól felkészült a társaságunk a szociális tűzifaprogramra, nagyon sok jó minőségű, száraz tűzifát tudtunk biztosítani az önkormányzatok részére, ez azért különösen fontos, mert egy köbméter száraz vagy frissen vágott fa fűtőértéke között akár 20–30 százalék is lehet” – mondta Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő erdészeti igazgatója. 

Igénylés

Ebben az évben Nyíregyházán december 1-je és február 28-a között, a készlet erejéig tart a program. A rászoruló családok kizárólag a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központnál nyújthatják be igényüket, a veszélyhelyzet miatt idén a személyes megkeresés helyett arra kérik az érintetteket, hogy telefonon adják le az igényléseket. A kérelmek felvétele folyamatos. Nagyjából 800–1000 családnak tud segíteni az önkormányzat, egy-egy porcióval, amely családonként maximum öt mázsa tűzifa lehet.

Szociális támogatások

Nyíregyháza önkormányzata a program keretében most kiosztott tüzelőanyag mellett ezer mázsa tűzifát tartalékba helyez, mivel az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy még márciusban is javában szükség van a tüzelőanyagra, ezzel a tartalékkal a krízishelyzeteket tudják majd elkerülni.

A családok a NYÍRVV Nonprofit Kft. telephelyén, a Tüzér utca 2–4. szám alatt vehetik át a tűzifát, fontos kiemelni, hogy a szállításról mindenkinek magának kell gondoskodnia. A pandémiától függetlenül a város szociális rendszere továbbra is működik, a rászorultakat több módon is segítheti az önkormányzat. Az elérhető támogatások skálája nagyon szerteágazó, érdemes e-mailben vagy telefonon tájékoztatást kérni az ügyfélszolgálaton. Külön figyelnek az idősekre is, akik ebben a helyzetben akár a bevásárláshoz vagy a gyógyszerkiváltáshoz is kérhetnek segítséget.