Jelentősen javult a levegő minősége Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

Jelentősen javult a levegő minősége Nyíregyházán, ezért a pénteken elrendelt füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát megszüntette a Szmog-riadó Bizottság. A hétvégén bekövetkezett jelentős javulás az időjárás-előrejelzések alapján az elkövetkezendő napokban tartós maradhat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának tájékoztatása szerint Nyíregyházán jelentősen javult a levegő minősége, ezért szombattól a füstköd-riadó tájékoztatási fokozata megszűnt. A légköri aeroszol, vagyis szálló por PM10 frakció órás értékei hajnal 3 órától a riasztási küszöbérték, illetve reggel 6 órától az egészségügyi határérték alá csökkentek.

„Szombat hajnalban érkező ciklon hatására az a szennyezett levegő, ami felgyülemlett, illetve az ehhez kapcsolódó szaharai por is kitakarítódott a felső légrétegekből, a szél hatására jelentősen javult a levegő minősége. Nemcsak, hogy a riasztási határérték alá csökkent, hanem az egészségügyi határérték 40 százalékára csökkent le a napi érték” – mondta el Rozinka Zsolt Illés, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának főosztályvezetője.

A szombat hajnali óráktól bekövetkezett jelentős javulás az időjárás-előrejelzések alapján még napokig tartós maradhat. A lakosságot azonban arra kérik, hogy lehetőleg továbbra is kerüljék a dízel üzemű autók használatát, fűtésnél pedig a gáztüzelést részesítsék előnyben, ugyanis a hét közepén érkező anticiklonális hatások miatt ismét feldúsulhatnak a szennyező anyagok a légkörben, azonban a riasztási és tájékoztatási határértékek megközelítésétől nem kell tartani.