A Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szervezte a hétfő reggeli találkozót, amelyen részt vettek az Ibrányi Önkormányzati Tűzoltóság és a Nagykállói Önkéntes Tűzoltó Egyesület képviselői is. Oszlár Gábor, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnok-helyettese elmondta:

A 2019-es továbbképzési tervünkben többek között a jégről mentési gyakorlat is szerepel. Ezt minden évben – ahogy az időjárási körülmények engedik – végrehajtjuk, hiszen szükséges a tapasztalatszerzés, az ismeretek bővítése, elmélyítése.

További fotókért kattintson a képre!


A jégről mentési gyakorlaton részt vett a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület is. Léket vágtak a jégen, majd Vincellér Tibor elnök ismertette a Bujtosi tó jegének állapotát.

Ez 'rossz minőségű' jég. Nincs kellő megtartó képessége, hiába több mint 10 cm-es. Ez a jég tele van levegőbuborékkal, ugyanis a folyamatos hóesés meggyengítette a jeget. Alulról ugyan van egy víztiszta, erős része, de felül már nagyon kásás a jég, ezért veszélyesebb is, könnyebben törik.


A közelmúltban is gyakorlatoztak a Bujtosi tavon – a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület szakemberei tanácsokkal látták el akkor és most is a tűzoltókat.


A tűzoltók többek között magasból mentő gépjárművel is gyakorlatoztak, hiszen megfelelő talpalási viszonyok mellett akár ilyen járművel is végezhető jégről mentés. De hagyományos, kézi szerelésű létrákat is használtak a szimuláció során, valamint felfújt, nagy méretű gumibelsővel és mentőhordágyakkal is gyakoroltak. Utóbbival, ha eléri a jégbe szakadt sérültet a gyakorlatozó vagy éles helyzetben mentő tűzoltó, le kell hasalnia a jégfelületre, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a jéggel, nehogy tovább repedjen, szakadjon a jégfelület, majd a board-mentőágyat a sérült alá helyezi, a parton lévő tűzoltók pedig mindkettejüket kihúzzák a kötelek segítségével.

Dér Vivien