Jégre lépni tilos! – Sem a Sóstói-tó, sem a Bujtosi-tó jege nem alkalmas korcsolyázásra
Fotó: Szarka Lajos

Tilos és életveszélyes a Bujtosi-tó jegére lépni, hiába volt hideg téli idő az elmúlt napokban, a jég vastagsága alig néhány centiméter. A következő napokban enyhül az időjárás, ezért továbbra sem lesz alkalmas a téli sportolásra sem a Bujtosi-tó, sem a Sóstói-tó jege. 

Bár egy vékonyabb jégpáncél borítja a Bujtosi-tó vizét, még mindig veszélyes rálépni, mert könnyen beszakadhat bárki alatt. Az önkéntes tűzoltók, valamint a speciális mentők még januárban gyakorlatoztak a tavon. A szimuláció szerint egy ember alatt beszakadt a jég, akit ki kell menteni. Ha valaki a jeges vízbe zuhan, nagyon hamar kihűlhet, ha nem jut ki percek alatt a vízből. A segítésére igyekvő életmentő is nagyjából öt perc után veszélybe kerülhet, éppen ezért a NYÍRVV városüzemeltető társaság is felhívja a lakosság figyelmét, hogy tilos a jégre lépni, egyedül a NYÍRVV jelölhet ki korcsolyázásra alkalmas területet, ha adottak hozzá a feltételek – erről Dicső Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatója beszélt.

„Nyíregyházán sehol nem lehet jelenleg korcsolyázni, bár az elmúlt napokban elég hideg időjárás volt, de ennek ellenére nem teszi lehetővé a jégvastagság sem a Bujtosi-tavon, sem pedig a Sóstói-tavon a korcsolyázást, arra kérünk minden városlakót, hogy kerüljék is ezeket a tavakat, mert rendkívül balesetveszélyes.”

A Bujtosi-tónál tábla is figyelmezteti a lakosságot, hogy jégre lépni tilos, ugyanis a vastagsága még csak néhány centiméter. Csak akkor lehet biztonságosan rálépni a tó jegére, ha az legalább 10 centiméter. Az időjárás-előrejelzés alapján enyhülés jön a következő napokban és már éjszaka sem mérhetünk sokáig mínusz fokokat, így a saját biztonsága érdekében senki ne lépjen a tó jegére.