Újabb háziorvosok kaptak AstraZeneca vakcinát

A hétfőn érkezett AstraZeneca oltóanyagok már a háziorvosoknál vannak, így tovább folytatódik megyénkben is a 18-59 év közötti, előzetesen regisztrált krónikus betegek oltása.

Az újabb szállítmánnyal 140 ampulla érkezett, amely 1400 személy oltására elegendő. A vakcinát ezúttal azok a háziorvosi praxisok kapták, amelyek még nem oltottak ezzel a készítménnyel. Az orvosok a mai naptól vehették át az oltóanyagokat a járási hivatalokban, így megkezdhetik pacienseik kiértesítését és oltását.

 

Sok olyan háziorvos van, aki már ma megkezdi az oltást. Így szervezete a napját Dr. Takács Ildikó nyírteleki háziorvos is, aki Román István kormánymegbízottól vette át a vakcinát a Nyíregyházi Járási Hivatal Népegészségügyi osztályán. A doktornő elmondta: a regisztrációs lista alapján már tegnap értesítette betegeit. A paciensek nagyon örültek az értesítésnek, és általában azt tapasztalja, hogy nagy a várakozás és az oltási hajlandóság a körzetében – foglalta össze a háziorvos.

Román István kormánymegbízott ismertette: az elmúlt héten is több mint 3000 főt oltottak be Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, folyamatosan érkeznek az oltóanyagok, hétről hétre növekvő mennyiségben. Így az AstraZeneca vakcina mellett a napokban még további, több mint 3000 regisztrált, a legidősebb korcsoportba tartozó oltására elegendő vakcina érkezik a megyébe a Pfizer-BioNTech, illetve a Spuntnik V oltóanyagból is. Ezen oltások beadásáról is a háziorvosok döntenek, és ők foglalnak időpontot is a pacienseknek oltópontokra. Az oltópontokra eljutáshoz betegszállítás is igényelhető, amelyet szintén a háziorvos rendelhet meg, de arra kérjük a családtagokat, hogy lehetőség szerint segítsék az időseket az utazásban. Emellett tovább folytatódik az idősotthonokban dolgozók és élők oltása is a Moderna készítményével. Ezen intézményekben már jellemzően a második körös oltás következik, de azok is megkaphatják vakcinát, akik valamilyen okból kimaradtak az első körből, vagy időközben meggondolták magukat, és igényüket előzetesen jelezték az intézmény felé – emelte ki a kormánymegbízott, aki hozzátette: köszönet az oltásban részt vállaló háziorvosoknak és az oltópontokon dolgozóknak, az ő munkájuk és áldozatvállalásuk hozza napról-napra közelebb a régi, megszokott életünkhöz való visszatérést.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal