Járványhelyzet idején számos tartalmat tölt fel a megyei levéltár a virtuális térbe

A pandémiás időkben jelentős eseményeivel online jelentkezik a megyei levéltár. A helyszíni kutatás regisztrációhoz kötött, és maximum 5 ember tartózkodhat a kutatótérben.

 

„503 évvel ezelőtt, 1517. október 31-én Luther 95 tételből álló vitairatával vette kezdetét a reformáció. Közvetlenül kiváltó oka az egyház azon tévedése volt, miszerint pénzért árulták a bűnbocsánatot. E durva tévelygés ellen emelte fel szavát Luther, és a kor divatja szerint disputára invitálta az egyház teológusait és elöljáróit.”

Péntek óta dr. Kovács László Attila evangélikus igazgató lelkész könyvajánlóját is megtalálják a Megyei Levéltár Facebook-oldalán. Március óta ugyanis csak online tartják a rendezvényeket, amit közösségi oldalukon lehet követni, de a hírek és egyéb tartalmak, források, jegyzőkönyvek a honlapon is elérhetőek. Ez a www.szabarchiv.hu oldal.

„Az Arcok és könyvek a történelemtudományok köréből, az NKA által támogatott előadássorozatunk tulajdonképpen olyan könyveket mutat be, melyeket részben mi jelentetünk meg, részben a Magyar Nemzeti Levéltár, vagy szeretnénk felhívni rá a történelem iránt érdeklődők figyelmét. Legutóbb egy saját kiadványunkat mutattuk be, ami a reformáció projekt keretében még 2017-ben indult, és első kötetét Henzsel Ágota kolleganőm szerkesztésében korábban megjelentettük. Ez egy forráskiadvány” – tájékoztatott Kujbusné dr. Mecsei Éva megyei levéltár-igazgató.

Nemcsak könyveket találnak az említett felületen, hanem közművelődési programokat is bemutatnak. Online tartották pl. a Trianonról szóló őszi Levéltári Napot, itt volt a Hetedíziglen projektben a kutatói kerekasztal előadás a zsidó anyakönyvekről, de itt hirdetnek pályázatokat is szépkorúaknak és helytörténészeknek.

„A következő esemény november 9-én 10 órától látható majd a Facebook-oldalunkon. Minden év novemberében levéltártörténeti megemlékezést tartunk, mert úgy gondoljuk, ha arra biztatunk mindenkit, hogy ismerje meg a családját, meg a környezetét, akkor nekünk is kell foglalkozni a magunk intézményével. Ezért ezen a levéltártörténeti napon minden évben kollégákról, elhunyt kollégákról beszélünk, az ő könyveikről” – folytatta az igazgató.

Ez az emlékkötet jelenik meg az évkönyvben, melyet augusztusban tarthat kezében valóságosan is az olvasó.

Kutatókat csak korlátozott számban, legfeljebb öt érdeklődőt tudnak egy időben fogadni, előzetes regisztráció után. Úgy gondolták a levéltárosok, ha elérhetővé teszik a dokumentumokat, otthonról, a karosszékből kényelmesebb lehet akár a családkutatás is.