30 éve szabadon – köztéri installáció a rendszerváltozásról egy hónapig a Szabadság téren
Fotó: Szarka Lajos

30 éve szabadon – amit lebontottunk címmel köztéri installáció mutatja be a rendszerváltozás idejének legfontosabb országos és nyíregyházi történéseit a Szabadság téren. A korábban Leninről elnevezett téren felállított nagyméretű tablósorozat akár rendhagyó történelemórák helyszíne is lehet. A látványos képek között a Lenin-szobor 1990-es eltávolítását is láthatják egy hónapig, de nyomtatott verzió is készült az oszlop tartalmából.

Helyi tartalmak a hypercube-on

Szombathely, Zalaegerszeg és Miskolc után Nyíregyházára érkezett az a formája után hypercube-nak nevezett köztéri installáció, mely a 30 éve szabadon emlékév keretén belül emlékezteti a nyíregyháziakat a három évtizeddel ezelőtti történésekre. Minden városban helyet kaptak rajta az országos események felvillantásán túl a helyi tartalmak is.

Üzenet a fiatal generációknak

A szervező Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt képviselő történész a hétfői megnyitó sajtótájékoztatón elmondta, ő is a rendszerváltás után született és nagyon lényeges ehhez a generációhoz eljuttatni az akkori időkről szóló, hiteles információkat, amire az emlékév jó apropó. – Nagyon fontos az, hogy átadjuk nekik, hiszen az iskolákban nem sok idő jut erre az időszakra. Nagyon fontos a helyi történelmet kiemelni és emlékeztetni őket és tanítani – fogalmazott László Bernadett, a Terror Háza Múzeum kutatója.

Lenin-szobor: későn állították, hamar bontották

A nyíregyházi tablók egyik oldalán a hajdani Lenin-szobor és annak eltávolítása is látható, nem véletlenül kapta a 30 éve szabadon emlékév e projektje a több síkon is értelmezhető „Amit lebontottunk” alcímet. Nyíregyházán már maga az avatása is megkésett volt a helytörténész szerint, hiszen csak 1980-ra állították fel hosszas huzavona után, a ma újra Országzászló térnek nevezett, korábbi Szabadság téren, mely a negyven éve állított szoborról kapta új nevét, az akkori állampárt, az MSZMP volt székházával szemben. Érdekes, hogy a mai Szabadság tér pedig a szobor felállításáig Lenin tér volt. De a névcsere nem tartott sokáig, mert ezt a kommunizmust jelképező köztéri alkotást is elérte a végzete a rendszerváltáskor, az egyik fontos esemény volt 1990. március 28-án a ledöntése.

Ellenzéki Kerekasztal, tüntetés

– Már 1988 végén megalakult az első ellenzéki csoportosulás, az MDF, 1989 februárjában pedig az FKGP-nek, illetve a FIDESZ-nek s az SZDSZ-nek is létrejött az ellenzéki csoportja Nyíregyházán. Létrehozták az Ellenzéki Kerekasztalt, május 27-én az áremelés ellen tömegdemonstrációt tartottak. Ennek következtében az MSZMP helyi vezetését kerekasztal-tárgyalásokra kényszerítették. És tulajdonképpen azzal, hogy 1989 októberében megszűnik az MSZMP, majd október 23-án kikiáltották a köztársaságot, a következő évben, ennek folyományaként, mintegy jelképes szimbólumként eltávolították a Lenin-szobrot egy daruskocsi segítségével – idézte fel a történéseket dr. Holmár Zoltán, a Jósa András Múzeum történésze.

Látványos, tartalmas oszlopok

Az installáció rendhagyó történelemórák helyszíne is lehet, hiszen körbejárva sokan olvashatják egyszerre, miközben a járványügyi előírások is könnyedén betarthatók. Ám a projektet megvalósító Perfect Média Kft. azokra az iskolákra is gondolt, akik ezt most nem tudják megszervezni, így elkészültek a tablók nyomtatott, kézbe vehető változatai.

Nyomtatásban is a tablók

– Az installáción kívül több ezer példányban kiadványokkal készültünk, melyeket a középiskolák számára juttatunk el, ezzel is közelebb hozva őket a 30 éve szabadon emlékévhez. Ez a kiadvány a helyi eseményeket öleli fel, illetve országosakat is taglal, viszont mindegyik más momentumra épül – tájékoztatott Berzsenyi Andrea, a Perfect Média Kft. irodavezetője.

Egy hónapig látható nálunk

A mostani sorozat tavalyi előzménye az Andrássy úton, a Terror Háza Múzeum előtt nyílt és év végéig megtekinthető tablókiállítás, mely megmutatja, hogyan jutottunk el a rendszerváltásig és akkor milyen események zajlottak. A helyi tartalmakkal színesített vidéki installációk a közeljövőben például Debrecenbe, Békéscsabára és Mohácsra is eljutnak. Nyíregyházán egy hónapig sétálható körbe, novemberben, a Szabadság téren.

Kapcsolódó galéria

Installáció a Szabadság téren