Fametsző Alkotótábor: ismét festőkkel, grafikusokkal telt meg a sóstói Mária Alkotóház

A pandémia miatt nyíregyházi képzőművészek mellett csupán hazai alkotók dolgoztak az őszi szünetben az egykori Nemzetközi Fametsző Alkotótáborban, a sóstói Mária-házban. Kiállításuk télen kerül majd a közönség elé.

14 éve született a nyíregyházi fametsző alkotótábor ötlete, mely hazai és határon túli grafikusokat, festőket fogad. A közös munka, az együtt töltött hét teremtő erő a művészek számára. Kárpátaljai és szabolcsi alkotók pedig tavaly rátaláltak a sóstói épületre, így született a HÁZ, mely a későbbiekben a művészeti turizmust szolgálja.  

Ahogy Őry László, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke fogalmaz: „A mostani alkalommal csak magyarországi művészek vannak. Két alkotótáborunk van ebben a projektben. Ez tulajdonképpen egy EU-s projekt, a négyhatármenti projekt. Két partnerünk van Nagykaposról és Beregszászról, és két alkotótábor. Van benne kulturális örökség munka és sok minden, de a mai alkalommal alkotótáborban vagyunk, és muszáj volt nekünk a pandémiára tekintettel csak magyarországi művészekkel megrendezni.”

Négy nyíregyházi művész mellett Magyarország meghatározó grafikusai és festői fogadták el a nyíregyházi meghívást. A mostani vendégek valamennyien művésztanárok, így az őszi szünet idején érkeztek hozzánk. Kun Péter Kazár községből.

„Nagyon jó ez a társaság, és nagyon jó egy ilyen művésztelep arra is, hogy bemutassuk a helyi értékeket és a baráti kapcsolatokat is ápoljuk. Sok szakmai dolgot is meg tudunk mutatni egy ilyen fórumon.”

„László Dániel festőművész vagyok. Budapestről jöttem, nem először vagyok itt, a Mária Alkotóházban. Egy Sensaria Egyesület nevű művészeti csoportot vezetek, ami már 18 éve működik, és hét éve van egy galériánk Budapesten. Itt bemutatjuk a kárpát-medencei művésztelepeket, és mindenképpen ki szeretnénk állítani a fametsző művésztelepet, és ez a 20. már. Lesz egy jubileumi, visszatekintő kiállítás februárban” – fogalmazott egy másik művész.

A Mária-ház augusztusban német, kárpátaljai és erdélyi vendégeket fogadott volna, amit a jövőben pótolnak, hogy megfeleljen hivatásának az intézmény. Már a 14. Fametsző Alkotótábor zajlott a múlt héten Sóstón, és ennyi idő után megyeszerte tudják a művészetbarátok, hogy miben áll a fametszés, ez a kedvelt grafikai műfaj.

„A fametszés az egyik legrégibb grafikai technika, Kínára nyúlik vissza az eredete. Gyakorlatilag arról van szó, hogy van egy falap, esetünkben egy feketedió fából készült falap, amibe belevéssük magát a rajzot. Úgy, hogy a vonal maradjon meg, és amit fehérnek gondolunk, kivéssük. Ezt felfesti az ember és lenyomtatja. Tehát ez a fametszet. Kérdezhetik, hogy a XX-XXI. században miért került elő? Azért, mert amit fával meg lehet oldani, amilyen vonalakat ezzel ki lehet hozni, azt más technikával nem lehet megoldani” – fogalmazott dr. habil. Szepessy Béla grafikusművész.

Az idei alkotótábor vendégei érett, kiforrott művészek, nem terhelték őket témamegkötéssel, viszont ellátogattak Nyíregyháza egyik büszkeségéhez, a múzeumfaluba, mely jócskán adott ihletet az alkotáshoz. Az őszi művésztelep képeit valamikor télen mutatják meg a Váci Mihály Kulturális Központ valamelyik kiállítótermében.